Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Four Seasons Bosphorus Otel'de "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde konuştu.

Erdoğan Dövizle borçlanmak yerine yerli para birimiyle borçlanmayı önererek şu ifadeleri kullandı;

"..Biz uluslararasında hep birlikte altını devreye sokalım. Döviz baskısından piyasaları kurtaralım. Yerli para birimleriyle borçlanmanın yollarını arayalım. Dövizle borçlanmayı bırakalım. Hükümetimiz medya vs. sağolsunlar. Ama AVM'lerde vs hep döviz yoluyla kiralamayı seçiyorlar. Bunlarla ilgili gerekirse geçici bir düzenleme yapılır. Yerli para birimiyle bu süreci atlatmalıdır. Diğerinde emperyal mantık var. Öbür tarafta çırpınan battı batacak durumunda olan esnaf var. En sinsi işgal teşebbüsünü atlatan bu millet ekonomik baskılara karşı da kendisini müdafa edecektir."

AB'YE: "BULUNMAZ HİNT KUMAŞI DEĞİLSİN"

Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerimizi yokuşa sokmakta ısrar etti. 53 yıl bu ülkeyi kapısında bekleten Avrupa Birliği var; sen bulunmaz Hint kumaşı değilsin ya. Dünyada birçok ülkeye bu tür baskılar yaptınız n'oldu bitirdiniz mi? Türkiye'yi hiç bitiremezsiniz. Bugün çalıştığımızın 2-3 katı çalışırız. Asla boyun eğmeyiz. Avrupa Birliği defterini kapatmış değiliz. Ama Türkiye'nin önünde çok fazla alternatif mevcut. Bunlardan birini tercih eder yolumuza devam ederiz.  Burada şu anda ifade etmeyi doğru bulmuyorum ama alternatiflerle görüşmeyi devam ettiriyoruz.

Üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli husus verimliliktir. Biz insanlar olarak verim mi israf ekonomisi üzerinde mi duracağız. Bir ailede 2-3 tane araba var. Bunun adı israf ekonomisidir. Verim ekonomisinde devreye yatırımlar ve istihdam girecek. O toplumda sonrasında ise rekabet başlayacaktır. 2014'te BM'nin yaptığı tahmine göre küresel gıda ihtiyacı yüzde 60 fazla olacaktır. Topraktan daha fazla ürün elde edeceğimiz anlamına geliyor.

Küresel gıdaların 3'te biri atığa dönüşüyor. Gıda israfı neredeyse Sahraaltı'nın yıllık üretimine denktir. Toplam 222 milyon tonluk gıda israfı yapılıyor. İnsan odaklı ekonomi temellerinden birinin de verim ekonomisi, tutumluluk ekonomisi olduğu anlamına geliyor.