Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:15'te güncellendi)

Petrol, OPEC üyelerinin petrol üretimini kısma konusunda anlaşmaya varmasıyla dokuz ay içerisindeki en büyük yükselişini gerçekleştirerek enerji üreticilerini ve emtia ihraç eden ülke para birimlerini yukarı çekti.

Ham petrol, Çarşamba günü Viyana'da düzenlenen toplantıda birkaç üyenin üretimin günlük 1.2 milyon varil kısılması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtmesinin ardından iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Rus Ruble'si ve Meksika Peso'su, Exxon Mobile Corp ve Royal Dutch Shell'deki yükselişle değer kazandı. Hazine tahvilleri geriledi.

Petrol üretimini kısma konusunda 8 yıl içerisinde ilk kez anlaşmaya varılması, yaşanan petrol krizine bağlı olarak finansal sıkıntılar yaşayan ülkelerin görünümünü güçlendirdi. Goldman Sachs'a göre bu haftanın başlarında piyasa, petrol üreticilerinin anlaşmaya varma durumunu yüzde 30 olarak fiyatlıyordu. Varılan anlaşma, OPEC üyesi olmayan ülkelerin de üretimde günlük 600,000 varil kısıma gidilmesini de kapsayabilir.  

Zürih'te UBS Group AG emtia analisti Giovanni Staunovo, "Eğer daha yüksek bir üretim kısıtlaması duyurulur ve buna OPEC üyesi olmayan ülkeler de katkıda bulunursa, petrol fiyatlarının varil başına 55 doların üzerine sıçradığını görebiliriz" diye konuştu. 

S&P 500 Endeksi, en iyi performansı sergileyen 10 hissenin de enerji hissesi olmasıyla birlikte yüzde 0.1 yükseldi 

(19:15'te güncellendi)