Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ING stratejisti Petr Krpata bugün yayınladığı müşteri notunda, Rus rublesinin dış risklere daha az hassas olması nedeniyle CEEMEA bölgesi para birimleri arasında TL ve Güney Afrika randına göre daha yüksek performans göstermeye devam edeceği görüşünü paylaştı.

Krpata, Türk lirasının benzerlerine göre daha düşük performans göstereceğini tahmin ederken, bu görüşüne gerekçe olarak, Türk lirasının çok yüksek risk primine sahip olduğunu ve "kendi dünyasında işlem gördüğünü", ve "TCMB'nin tepkisel yaklaşımının Türk lirasındaki yapısal düşüşü engellemekte yetersiz" olduğunu ileri sürdü.

Krpata, reel faiz oranı ve riske göre düzeltilmiş carry trade oranındaki aşınma, cari açık görünümündeki kötüleşme ve "zorlu" yurtiçi siyasi gelişmeleri Türk lirasındaki olumsuz görüşüne gerekçe olarak gösterdi.

Krpata, Rusya'da iç siyasi gelişmelerin daha öngörülebilir olduğunu ve bu gelişmelerin piyasa için bir endişe oluşturmadığını söyledi.

Krpata, rublenin dolar karşısında değer kaybedeceğini ancak, Türk lirası ve Güney Afrika randı karşısında değer kazanacağını tahmin ediyor.

ING stratejisti, Merkez Bankası "Güvenilir bir sıkılaştırma döngüsüne girerek frene basmadığı sürece" 2017'nin ilk çeyreğinde Türk lirasının dolar karşısında 3.55'e gerileyeceğini tahmin ediyor.