Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de resmi imalat sektörü göstergesi, bacalı endüstri olarak adlandırılan ağır sanayi şirketlerindeki kredi destekli toparlanmanın hız kazanması ile birlikte 2012 sonrasının en yüksek seviyesine çıktı ve enflasyon beklentilerinde artış olduğunu işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 51.7 seviyesine çıktı. Önceki ay 51.2 seviyesinde gerçekleşen bu verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İmalat dışı PMI Ekim ayındaki seviyesi olan 54'ten 54.7 seviyesine tırmandı.

Çelik sektörü PMI verisi 50.7'den 51.0'e çıktı.

Caixin Media ve Markit Economics'in hazırladığı özel sektör PMI verisi 51.2'den 50.9'a düştü.

50 seviyesinin üzerinde rakamlar sektörün genişlediğiniişaret ediyor.

Bu veriler, ekonominin eski büyüme motorlarının ucuz kredilerden destek bularak yukarı yönde kıpırdadığına ilişkin işaretlere katkıda bulundu ve büyük ölçüde devlete ait olan büyük firmaların küçük işletmelere göre daha iyi performans gösterdiğini işaret etti. Girdi fiyatları Mart 2011'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Çin'in dört yıl süren üretici fiyatları deflasyonunu durdurmasının ardından enflason baskılarının artabileceğinin sinyalini verdi.

Shenzen'de Peking Üniversitesi HSBC İşletme Okulundan Doçent Dr. Christopher Balding, "Mevcut veriler, bu iyileşmenin kredi desteği ile açık bir şekilde ağır sanayiden kaynaklandığını ve tüketimden fazla destek gelmediğini gösteriyor," dedi ve "Bu durum kısa vadede büyümeyi destekleyebilir, ancal yeniden dengeleyecei ya da risk azaltıcı değil" şeklinde görüş bildirdi.