Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verileri Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında Kasım ayında bozulma yaşandığına işaret etti. PMI endeksi Kasım’da 48,8 olarak gerçekleşti ve 2016 yılının ilk 11 ayındaki ortalaması olan 48,9 değerine yakın kaydedildi.

Türk lirasındaki değer kaybı Kasım ayında imalat sektörünün girdi fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturdu ve girdi fiyatları enflasyonu üst üste ikinci ay olacak şekilde yükseldi. Bunun yansıması olarak imalatçıların nihai ürün fiyatları önceki aya kıyasla daha yüksek oranda arttı.

Yeni ihracat siparişleri hacmi Kasım’da son 4 ayda üçüncü kez olacak şekilde büyüme kaydetti. Ayrıca artış hızı Aralık 2015’ten beri gözlenen en yüksek düzeyde gerçekleşti. İmalat sektörü istihdamı Kasım’da artış gösterdi. Ekim ayına göre hız kesmiş olsa da, istihdamdaki yükseliş eğilimi dördüncü aya taşındı.

Son anket, Türk imalat sektörünün satın alma faaliyetlerinde Kasım’da bir önceki aya göre pek bir değişim yaşanmadığını gösterdi. Satın alma faaliyetleri Ekim’de yaklaşık son 2 yılın en yüksek hızında artmıştı.

PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları
söyledi: “Üretim ve yeni siparişler alt endekslerindeki eğilimden dolayı Türkiye İmalat PMI endeksi Kasım ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. İstihdam ve ihracatın artması anketin pozitif gelişmeleri olarak kayda geçti. Türk lirasındaki değer kaybının ihracattaki artışta etkili olduğu gözlendi. Türk lirasındaki değer kaybının olumsuz tarafıysa maliyet baskılarını güçlendirmesiydi. Üçüncü
çeyrekteki görece ılımlı eğilimi takiben girdi fiyatları enflasyonu hızlandı.”