Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin gelir gider hedefine bağlı olarak da yıl sonu öngörülerini gerçekleştirmek için gerekli adımları attıklarını vurgulayarak, bugün bu adımlardan bir tanesini daha hayata geçirdiklerini anlattı.

Tütün ürünlerinde nispi, asgari maktu ve maktu vergi olduğuna işaret eden Ağbal, "Yani üç tane parametreye bağlı olarak oluşan bir vergi oranı var. Biz bunlardan sadece maktu vergiyi artırdık. Maktu vergide 7 kuruş civarında bir artış yaptık. Yaklaşık 25 kuruş olan maktu vergi, 32 kuruşa çıktı." diye konuştu.

Yapılan düzenlemenin sigara fiyatlarında bir artışa neden olacağına dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti:

"Bizim yaptığımız hesaplamalara göre ÖTV’de yapmış olduğumuz bu artış sigarada paket başına 50 kuruş kadar bir zammı doğuracak. Burada ortaya çıkacak 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak ortaya çıkabilecek fiyat artışı paket başına 50 kuruş olacak. Bugün piyasada farklı fiyatlarda sigara satılıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre buradaki yapmış olduğumuz artış, sigara fiyatlarına yüzde 5-6 oranında bir artış getiriyor. Her ne kadar maktu vergi tek başına bakıldığında 25 kuruştan 32 kuruşa çıkarılmışsa da bu maktu vergi toptan perakende satış fiyatı içerisinde çok düşük bir orana sahip olduğu için, buradaki artışın ne olduğunu söylerken, sadece perakende satış fiyatındaki yansımaya bakmak lazım. Mesela 12 liraya satılan sigara bu yaptığımız düzenlemeden sonra sektörün de hiçbir kaybı olmadan, yani üreticinin, dağıtıcının, bayinin hiçbir kaybı olmadan, piyasadaki üretim ve tüketim zincirindeki aktörlerinin herhangi bir şekilde paylarında bir kayıp olmadan 50 kuruşluk bir artış yapmaları halinde buradaki getirilen vergi düzenlemesini kompanse etmek mümkün."

Tütündeki vergi artışının yıl sonu enflasyona etkisi 0,26 puan

Ağbal, yaptıkları bu düzenlemenin bir miktar enflasyona etkisi olacağını belirterek, "Yaptığımız teknik çalışmalar sonucunda yıl sonu enflasyonuna 0,26 puanlık bir ekleme doğuracak." ifadesini kullandı.
'Ocakta tütün ve alkolde vergi artışı olmayacak'

Bazı alkollü içeceklerde de maktu vergilerde ÖTV'yi yüzde 10 arttırdıklarını anlatan Ağbal, "Ortalama perakende satış fiyatlarında yüzde 3 civarında bir artış olacağını hesaplıyoruz. Daha fazla bir artış biz beklemiyoruz." dedi.

Her sene yıl başında ve temmuz ayında yeniden değerleme oranı nispetinde zaten alkolde ve tütün ürünlerinde maktu vergilerin arttığını anımsatan Ağbal, şu bilgileri aktardı:

"Dolayısıyla biz bu düzenlemeyi şimdi aralık ayında yaptığımız için hem tütün hem alkollü içecekler için ocak ayında artık yeniden değerleme oranına bağlı ilave bir artış olmayacak. Bugün alkolde yapmış olduğumuz yüzde 10 artışın aslında bir kısmı zaten ocakta yeniden değerleme oranında yaklaşık yüzde 3 civarında zaten gelecekti. Biz burada Maliye politikasının önceliklerini dikkate almak suretiyle aralıkta yaptık. Ocakta, artık gelecek sene içerisinde herhangi bir şekilde tütünde, alkolde herhangi bir vergi artışı olmayacak. Bu düzenlemelerden sonra 2017 yılı ile ilgili bir düzenleme düşünmüyoruz. Şu anda böyle bir planımız yok. "
'Alkoldeki ÖTV artışının enflasyona etkisi olmayacak'

Ağbal, taze üzüm şarabı, elma, armut şarabı gibi bazı şarap ürünlerinde vergi artışına gitmediklerine de dikkati çekti.

TÜFE sepetinde alkollü ürünlerin payının sadece yüzde 0,35 olduğuna işaret eden Ağbal, perakende satış fiyatlarına yüzde 3 yansıyan bu düzenlemenin enflasyona hemen hemen hiçbir etki yapmayacağını değerlendirdiklerini, enflasyona dönük bir sonucunun olmayacağını söyledi.

Ağbal, alkollü içeceklerde yapılan vergi düzenlemesinin 2017 bütçesine yaklaşık 540 milyon lira gelir etkisi olacağını bildirdi.

AA