Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kasım ayı istihdam verisi, ABD işgücü piyasasının Fed'in faiz artırmasını sağlamaya yetecek kadar sağlıklı olduğuna işaret edebilir. Ancak, ABD'de yeni Başkan seçilen Donald Trump bugün açıklanacak veriyi yine de bir "felaket" olarak adlandırabilir.

Cuma günü açıklanacak istihdam verisi öncesinde Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisine göre, istihdamda 180 bin artış beklenirken, işsizlik oranını 8 yılın düşüğü olan yüzde 4.9 seviyesinde kalması bekleniyor. Ücretlerdeki artışınsa 7 yılın yükseğinde seyretmesi bekleniyor.

Bugün açıklanacak istihdam verisi, Fed'in Aralık'taki faiz kararı öncesinde son istihdam verisi olacak. Yatırımcılar faiz artırımına kesin gözüyle bakarken, politika yapıcılar işgücü piyasasının seyrini koruduğunu doğrulayacak bir veri bekleyecek. Aynı zamanda, Trump, "ekonomik bir felaket" olarak adlandırdığı istihdam piyasasına ilişkin görüşlerini yeniden gözden geçirecek, ya da tekrarlayacak. Trump bu görüşüne gerekçe olarak işgücüne katılmayan çalışma yaşındaki ABD vatandaşlarının sayısını gerekçe gösteriyor.

New York'ta Oxford Economics ABD makroekonomi şefi Gregory Daco'ya göre, Trump "her iki yönde de konuşabilir". Çalışmayan ya da işlerini kaybetmiş ve daha düşük maaşla çalışmaya razı olmuş ABD'liler için ABD'nin yeni Başkanı Trump, ABD ekonomisinin ve işgücü piyasasının zayıf olduğunu söyleyebilir. Daco, açıklanacak diğer verilerde, örneğin ücretlerde, "Trump, kendi idaresi altında işlerin daha iyiye gideceğini söyleyebilir" diyor.

Trump, Başkanlık kampanyası boyunca, vergi indirimleri ve altyapı harcamalarının büyümeyi desteklemesiyle, politikalarının 10 yılda 25 milyon istihdam yaratacağını söylemişti. Hazine için düşündüğü aday Steven Mnuchin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ortalama Amerikalı için iyi işler ve ücret artışlarının "bu yönetimin önceliği" olduğunu söylemişti.

İşgücüne katılım

Bazı zayıf noktalar sürebilir. Ekonomistler işgücüne katılım oranını izlemeye devam edecek. İşgücüne katılım Ekim'de düşmüştü ve 1978'den bu yana en düşük seviyelerin yakınında seyrediyor. Uzun vadedeki düşüş trendinin bir nedeni de emekliye ayrılanların sayısındaki artış.

Trump, işgücünün dışında kalan Amerikalıların sayısına dikkat çekerken, daha geniş kapsamlı işsizlik ölçütüne dikkat çekmişti, ki bu oran 2016'da zayıf bir ilerleme kaydetti.

Moody's baş ekonomisti Mark Zandi, "Trump zayıfların cebine odaklandı, daha geniş kapsamlı işgücü piyasasının gücüne değil" dedi. Zandi, "İhtiyatlı olmak için nedenler var, ancak karamsar olmak için neden yok. Bu dataya uygun değil" dedi.

26 Kasım'da sona eren haftaya ait işsizlik maaşı başvuruları 91. hafta üstüste 300 binin altında kalarak 1970'ten bu yana en uzun seriyi yakalamış oldu.

Ortalama saatlik ücretlerin Kasım'da bir önceki yıla göre yüzde 2.8 yükselmesi ve 2009'dan bu yana en hızlı seviye olan Ekim'deki hızını yakalaması bekleniyor.