Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL 3.59'u da aşarak rekorları sürdürüyor. Güne 3.4870 seviyelerinden başlayan kur kademeli yükselişle rekorlar kırmaya devam etti. 

Kur 3.5935 ile rekor seviyeyi test etmesinin ardından 3.56'nın altına indi.



Ham petrol fiyatlarının 50 dolar civarında olması ve ABD tahvil faizlerinin 1 yılın en yüksek seviyelerine çıkması gelişen ülkelerde baskı yaratmaya devam ediyor. Fed'den Aralık'ta faiz artış beklentileri de doların küresel anlamda güçlenmesinde etkili oluyor.

Türk Lirası bugün %0.7 kayıpla gelişen ülke kurlarından negatif ayrıştı. TL'yi ruble ve won takip ediyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı konuşmada faizi düşürmekten başka çare olmadığını söyledi. Erdoğan kurdaki yükselişe de değinerek "Yastığının altında Döviz olanlar parasını altına, TL'ye dönüştürsün, TL değer kazansın" yorumunu yaptı.



Türk Lirası böylece 6. haftada da değer kaybını sürdürdü. Lira, dün de Başbakan Yıldırım'ın Başkanlık açıklamalarının etkisiyle 3.50'yi aşarak rekor kırmış ve gelişen piyasa para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi olmuştu.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun kurda ve ekonomideki son gelişmeleri ele almak için Başbakan Yıldırım başkanlığında bugün toplanması bekleniyor.

Yurtiç  inde siyasi gelişmeler kurun hareketi açısından önemli olacak. ABD'de açıklanacak Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi de doların yönü açısından belirleyici olacak. Tarım dışı istihdamın 180 bin artması bekleniyor. Tahminlerin üzerinde gelen bir verinin dolar için pozitif etki yapabileceği belirtiliyor.



MOODY'S TÜRKİYE'Yİ TAKVİMDEN ÇIKARDI

Bugün Türkiye'yle ilgili not değerlendirmesi yapması beklenen Moody's bu gözden geçirmenin takvimden çıkarıldığını bildirdi.

Kuruluş, 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir düzey' olan 'Baa3'ten bir basamak aşağıda olan 'Ba1'e düşürmüş ve not görünümünü 'durağan' olarak belirlemişti.