Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İtalyan bankaları sorunlu kredi yükünü taşımaya çalışırken, banka hisse senetleri düşüşte. Tüm bunlara ek olarak, resesyona ve siyasi değişime meyilli bir ekonomide faaliyet gösteriyorlar.

İtalya'nın en zayıf bankalarının ve özellikle de Banca Monte dei Paschi di Siena SpA'nın uçurumun kenarından kaymakta olduklarına dair işaretler ve bu gelişmelerin daha geniş çaplı bir krizi ateşleyebileceğine yönelik tehditler aylardır izlenmekteydi. Ancak, İtalya'daki sorunlu bankalar felaketin kıyısından bir kere daha sıyırırsa şaşırılmamalı.

Süreçte yeni aşama Pazar günü başlayabilir. İtalyan seçmenler yasama sürecini değiştirecek anayasa değişikliğini reddederse, bu karar Başbakan Matteo Renzi'nin istifasıyla sonuçlanabilir. Eğer Renzi istifa ederse İtalya, tam da bankalarının yatırımcı ve düzenleyici kurumların güvenini tekrar kazanmaya çalıştığı ve bu yolda zorlandığı bir süreçte, siyasi ve piyasa çalkantılarının yaşandığı bir döneme girebilir. Monte Paschi 5 milyar euroluk sermaye artırımı planının ortasındayken, İtalya'nın en büyük bankası UniCredit SpA ikincil halka arz planlıyor.

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 60'tan fazla hükümet tarafından yönetilen İtalya'da krizler rutin haline geldi. İngiltere'nin Brexit kararı ve ABD'de Donald Trump'ın yeni Başkan seçilmesi beklentileri kötüleştirdi. Yatırımcılar İtalyanların bir süreliğine yurtiçine dönmelerini salık verdi. İtalya'nın en büyük 12 bankasının hisse senetleri geçtiğimiz 3 ayda yüzde 10 düştü. Aynı dönemde Euro Stoxx Bankacılık Endeksi yüzde 8 yükseldi.

Schroders Wealth Management Italy'de 2 milyar euro yöneten CIO Mario Spreafico, "Büyük çapta 'Hayır' oyu bekleniyor ve piyasalarda bu fiyatlanıyor, dolayısıyla Brexit ve ABD seçimlerinde gördüğümüzden daha az volatilite bekliyorum" dedi.