Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, kendi bankalarının yanı sıra Ziraat Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Garanti Fonunun (KGF) yer aldığı 5 milyar lira hacimli "KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi" projesine ilişkin, "TOBB ile paketin genişletilme şansı var. Kredi Garanti Fonu '5'i (milyar lira) 10 yapalım' der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de 'tamam' deriz." değerlendirmesinde bulundu.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3 milyon civarında KOBİ düzeyinde işletme bulunduğunu, bunların ülkedeki toplam işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturduğunu söyledi.

KOBİ'lerle ilgili konuların, buralarda çalışanlar ve aileleri düşünüldüğünde 30 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çeken Ateş, "Ancak bunlar toplam banka kredilerinin yüzde 25'ini kullanabiliyorlar. Bu oranlara da çok yeni ulaşıldı." diye konuştu.

KOBİ kredilerinin 440 milyar lira seviyelerine yaklaştığını anlatan Ateş, bu tutarın 2008 yılında 80 milyar lira seviyelerinde olduğuna işaret etti. Ateş, "KOBİ'ler proje üreten kuruluşlar olmalarına karşın, işletme sermayelerinin olmaması ve banka kredilerine erişememeleri bir açmazdır." dedi.

Küresel ölçekte bakıldığında bütün ekonomilerin KOBİ'lerin sırtında kalkındığını belirten Ateş, "Bugün Almanya, Türkiye'nin bir yılda yaptığı ihracatı bir ayda yapıyor. Almanya bir KOBİ ülkesi. Neden Türkiye de böyle olmasın?" diye konuştu.

Bankacılık sektörünün son 8-10 yıllık dönemde KOBİ'leri keşfettiğini dile getiren Ateş, DenizBank'ın 1 milyon 300 bin KOBİ müşterisi bulunduğunu ve 320 bin "İşletme Kart" dağıttıklarını ifade etti.

"Sektör olarak birçok hizmet götürüyoruz, ama yine de şu ana kadar bankacılığın KOBİ'ler için yaptıkları yetersiz." diyen Ateş, bu anlamda TOBB, DenizBank, Ziraat Bankası ve KGF'nin yer aldığı, 5 milyar lira hacimli "KOBİ'ler İçin Nefes Kredisi" projesinin önemli bir açılım sağlayacağını belirtti.

Projenin devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Ateş, bunun boyutunu büyütmek gerektiğini söyledi.

Projedeki tek özel banka olduklarını ifade eden Ateş, "Biz yurdumuzu seviyoruz ve yurdumuz için gerekli olanı yapmaya kararlıyız." diye konuştu.

TOBB'un projeye 500 milyon lira katkı sağladığını kaydeden Ateş, "Kendi katkılarının 10 katı kadar (5 milyar lira) bizden kredi talep ettiler. Biz 'evet' diyen ilk bankayız. Ziraat Bankamızla birlikte projeyi hayata geçirdik." dedi.

Ateş, işi ve siparişi olan, ama teminat sıkıntısı bulunan KOBİ'lere söz konusu krediyi en doğru şekilde dağıtmayı amaçladıklarını belirterek, proje kapsamındaki krediyi yüzde 9,90 gibi piyasanın çok altında bir faiz oranıyla kullandıracaklarını dile getirdi.

Banka olarak KOBİ'lere toplam 20 milyar lira tutarında kredi kullandırdıklarını anlatan Ateş, KOBİ bankacılığında geçen yıl sektörün 4 katı büyüdüklerini belirtti.

Bu yılın 9 ayında da söz konusu alanda yüzde 15 büyüme kaydettiklerini ifade eden Ateş, "Biz bu alana özel bir önem veriyoruz. 20 milyarın üzerine, Ziraat Bankası ile birlikte, kullandıracağımız 5 milyarlık paket söz konusu. TOBB ile paketin genişletilme şansı var. Kredi Garanti Fonu '5'i (milyar lira) 10 yapalım' der, TOBB da bunu kabul ederse, biz de 'tamam' deriz." diye konuştu.