Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:57'de güncellendi)

Euro, İtalya'daki siyasi kargaşanın yayılmasının kontrol altına alınması ile birlikte kayıplarını geri alırken, ABD ve Avrupa hisse senetleri değer kazandı. Hazine Tahvilleri, ABD başkanlık seçimlerinin daha riskli varlıklara olan rotasyonu teşvik etmeye devam etmesiyle, altın ile birlikte düştü.   

S&P 500 Endeksi rekor seviyesine yönelirken Avrupa hisseleri, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa ettiğini açıklamasının ardından ülkenin politik belirsizliğe sürüklenmesine rağmen araba üreticileri ve maden hisseleriyle yükseldi. Euro, daha önce 20 ayın en düşük seviyesine inmişti. Petrol, New York'ta varil başına 52 doların yakınında seyrederken altın, Şubat'tan bu yanaolan en düşük seviyesinden kapanmaya yöneldi. 10 yıl vadeli hazine tahvili getirileri ise yüzde 2.39'a çıktı.  

İtalya'dan kaynaklanan politik risk, tüm dünyada yayılan düzen karşıtı hava için piyasaalrın doğru pozisyon almaları ile birlikte, ülke sınırlarının ötesine yayılmadı. Bu, Traderların popülist oylar tarafından yanıltıldığı Brexit referandumu ve Donald Trump'ın seçimleri kazandığı döneme göre daha farklı bir durumdu.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işelm müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "Brexit'ten sonra, piyasaların bunun etkisinden kurtulması üç gün sürdü. Trump'ın durumunda üç saat. İtalya ise üç dakika sürmüş gibi görünüyor," dedi ve "Bu sonuçtan dolayı piyasaların daha da düşeceğini düşünen hızlı para, şimdi pozisyonlarını kapatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

İtalyan bankaları Banca Popolare di Milano Scarl ve UniCredit SpA, referandum sonucunun ülkenin bankacılık sektöründeki boşlukları doldurma planına ilişkin soru işaretlerini artırması ile birlikte en az yüzde 5.6 değer kaybetti. Renzi'nin referandumda oylattığı reformları, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 63 hükümetin kurulmasına yol açan siyasi sistemin basitleştirilmesini amaçlıyordu.

S&P 500 Endeksi, ana göstergenin geçen hafta ayın ilk düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından New York saatiyle 12:44'te yüzde 0.5 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.  

(21:57'de güncellendi)