Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyon oranında beklenmedik bir yavaşlama görülmesi, para biriminde düşüşle mücadele eden bir çok merkez bankası için iyi bir haber olabilirdi. Ancak, Türkiye'de durum biraz farklı olabilir.

Türk lirası, Pazartesi günü açıklanan ve Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyen enflasyon verisinin ardından dolar karşısında kayıplarının bir kısmını geri kazanırken, Capital Economics analisti William Jackson gibi analistler, enflasyon verisinin Merkez Bankası yetkililerini, fiyatlar üzerindeki baskıların sert biçimde arttığı bir zamanda, faiz artırmamaya ikna edeciğini düşünüyor. Türk lirası geçtiğimiz 6 ayda yüzde 18 düşerek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL Cuma günü 3.5935 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Capital Economics'in Londra merkezli analisti William Jackson, "Bugün açıklanan veri, ve ardından önümüzdeki Pazartesi açıklanacak oldukça zayıf gerçekleşmesi muhtemel büyüme verisi Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutmasına neden olabilir" dedi. Jackson, TL'de son dönemdeki düşüşün henüz tam olarak fiyat baskılarına neden olmadığını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve diğer yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın borçlanma maliyetlerini düşük tutma çağrısına rağmen, 24 Kasım'daki toplantıda gecelik borç verme faizini 25 baz puan artırma kararı almıştı. Nomura Plc Pazartesi günü yayınladığı raporda, Merkez Bankası'nın faiz oranında ilave 300 puan artırıma gitmesi gerektiğini ifade ederken, Rabobank geçtiğimiz haftaki raporunda, Türk lirasındaki düşüşün hızlanması durumunda Merkez Bankası'nın acil toplanmasının dahi gerekebileceğini tahmin etmişti.