Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, gelişmiş ülkelerdeki birçok ekonomide belirsizliklerin arttığını belirterek, "Kontrol kayboluyor ve sisteme güven kaybediliyor." dedi.

Liverpool'da John Moores Üniversitesinde bir programda konuşan Carney, finansal krizde toplumun ekonomik olarak gerisinde kalanlara yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerin ekonomilerini değerlendiren Carney, şöyle konuştu:

"Gelişmiş ülkelerdeki birçok ekonomi artan belirsizliklerle karşı karşıya. Kontrol kayboluyor ve sisteme güven kaybediliyor. Gelişmenin ölçütleri ile kendi deneyimleri arasında çok az ilişki var. Finansal kriz meydana geldiğinde dünyanın en büyük bankalarının 'Yazı gelirse ben, tura gelirse sen kazandın' balonu ile çalıştığı ortaya çıktı. Piyasalarda geniş çaplı dolandırıcılıklar ortaya çıkarıldı."

Carney, 2008-2009 finansal krizine neden olanların çok azının bunun sorumluluğunu üstlendiğini, ağır faturayı ise hissedarlar, vergi mükellefleri ve vatandaşların ödediğini dile getirdi.

Bundan sonraki süreçte açık piyasa ekonomilerine sırt çevrilmesinin piyasalar için bir "trajedi" olabileceğini söyleyen Carney, halihazırda böyle bir riskin bulunduğunu ifade etti.

- Trump'ın uluslararası ticarete ilişkin görüşleri

Carney, İngiliz Channel 4 televizyonuna verdiği röportajda ise ABD Başkanlığına seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump'ın uluslararası ticarete ilişkin görüşlerini yorumladı.

Trump'ın, ticaretin neticesi ve ekonomiye katkısı konusunda haklı olmadığını öne süren Carney, "Fakat bir kısım insan, kendi hataları olmaksızın ticarette geride kalıyor." ifadesini kullandı.

AA