Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta küresel piyasalarda artan volatilite, siyasi gelişmeler ve dolara olan talebin etkisiyle rekor seviyelere yükselen kur yeni güne de hafif artışla başladı. Güne 3.53'lü seviyelerden başlayan kur daha sonra kademeli olarak düşerek 3.4324'e kadar geriledi.

Kur saat 16:43'te 3.4581 seviyesine indi. Euro da %2'yi aşan düşüşle 3.71'e geriledi..Türk Lirası bugün gelişen ülke paraları arasında dolara karşı en çok değer kazanan para birimi oldu.

DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Tacirler Portföy Yönetim Direktörü Aysun Karaytuğ Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında yaptığı değerlendirmede "Perşembe günü yapılacak EKK açıklamalarını tüm piyasa takip edecek. Orada bir hareket daha geleceğini ve bunun aşağı yönlü olacağını düşünüyorum. 3.46'lı seviyelerin izlenmesi gerekir." dedi. Karaytuğ Fed'den faiz artırımının fiyatlara girdiğini söyledi. 

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ABD'de gündemin bu hafta sakin olmasının gelişen ülke para birimlerinde soluklanma için fırsat oluşturduğunu söyledi. Erkan, "3.50 – 3.45 ve 3.45 – 3.41 aşağıdaki olası dalgalanma bantlarıdır. Biz bu noktada 3.41 – 3.40 bölgesinin önemi üzerinde biraz daha duruyoruz. Çünkü bu seviyeler; önceden önemli direnç noktalarıydılar ve artık destek haline geldiler" değerlendirmesini yaptı.



"KURDA YÜKSEK FREKANSLI TEDBİRLER BEKLENMEMELİ"

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantısında sunum yaptı. Kurda yeni dengenin nerede oluşacağının henüz belli olmadığını söyleyen Başkan, "şokun bir bölümünün geri alınma olasılığı da var. Geçmiş yıllarda benzer dönemi farklı saiklerle yaşadık. Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder. Önümüzdeki dönemde de döviz kuru gelişmelerine bakışımız bu çerçevede şekillenecektir." dedi.

Çetinkaya yakın dönemde yaşanan Döviz kuru hareketlerinin 2017 yılı birinci çeyreğinden itibaren enflasyon üzerinde etkili olacağını söyledi. Çetinkaya "Ancak bu etkinin büyüklüğü ve zamanlaması, iktisadi faaliyet, kur oynaklığı, beklentiler gibi birçok faktöre bağlı olarak şekillenecektir. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve iç talepteki ılımlı seyir nedeniyle yüzde 7,5 olan 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi korumaktayız." ifadesini kullandı.

Çetinkaya dolar bozdurma kampanyalarını desteklediklerini de ifade etti.

"EKK'DA ALINAN KARARLAR HIZLA HAYATA GEÇECEK"
 
Bloomberg HT'nin canlı yayınına katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda geçen hafta alınan kararların reel sektör ve finans sektörünü ilgilendirdiğini ve hızla hayata geçeceğini söyledi. EKK kararlarını Başbakan Yıldırım'ın Perşembe günü açıklaması bekleniyor.



ABD'de bugün dayanıklı mal ve fabrika siparişleri verileri izlenecek. Dolar/TL son olarak 2 Aralık'ta 3.5935 ile tarihi rekor seviyeye yükselmişti.