Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman düşünce ve ekonomi kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, Avro Bölgesi’nde enflasyonun hedefe yaklaşacağını belirterek, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Nisan 2017'den itibaren tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya başlaması gerektiğini bildirdi.

Fuest, yaptığı yazılı açıklamada, ECB'nin Avro Bölgesi'nde enflasyon oranının çok düşük olduğuna ilişkin argümanının 2017'de geçerli olmayacağını belirtti.

Fuest, "Ifo'nun en son tahminine göre, Avro Bölgesi yıllık enflasyonu otomatik olarak mart ayı itibarıyla yüzde 1,5 olacak ve 2017 yılı sonunda da yüzde 1,6'ye yükselecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun ECB'nin hedeflediği yüzde 2'nin biraz altındaki enflasyon oranına yakın olduğunu belirten Fuest, "Bu yükselişin nedeni, petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve otomatik olarak enflasyon oranına aşağı yönlü baskı uygulamaya son vermesidir." ifadesini kullandı.

Fuest, bu durumun ECB'nin tahvil alımlarının olumsuz yan etkilerini ön plana çıkaracağını, bu nedenle bankanın nisan ayından itibaren tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya başlaması gerektiğini kaydetti.

İtalya'daki referandum sonucunun bu durum üzerinde herhangi bir etki oluşturmayacağını belirten Fuest, söz konusu Ifo tahmininin, Brent petrol varil fiyatının 52 ABD doları olduğu varsayımına dayandığını bildirdi.

AA