Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin bu yıl vereceği son politika kararında yatırımcılar kendileri açısından en büyük bilgiye ulaşabilir.

Halihazırda aylık 80 milyar euro seviyesindeki varlık alımlarının süresinin 6 ay uzatılması geniş bir kitle tarafından beklenirken, daha önemli bir bilgi AMB Başkanı Mario Draghi'nin bu sürenin sonrasında teşviklerin geleceğine ilişkin düşünceleri dikkatle izlenecek.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler bugün beklenen varlık alım programında süre uzatımının, varlık alımlarının azaltılmaya başlanmasından önceki son süre uzatımı olabileceğini düşünüyor.

Draghi de dahil olmak üzere AMB yetkilileri para politikasının kademeli olarak daha geleneksel bir duruşa döneceğini belirtmişti ancak bu geçişin ne kadar hızlı olacağında euro bölgesi hükümetlerinin euro bölgesi ekonomisindeki toparlanmaya ne derece katılacağı belirleyici olacak. Bölge ekonomilerinin en büyükleri arasındaki bazı ülkelerde yaklaşmakta olan seçimler yapısal reformlarla ilgili görünümü kısıtlarken ve popülizm hareketlerindeki artış Avrupa entegrasyonunu zedelerken, AMB kendini olağandışı tedbirlere bir süre daha mecbur hissedebilir.

Londra'da Societe Generale küresel stratejisti Kit Juckes, "Ben Draghi olsaydım, detaylar konusunda taahhütte bulunmuyor durumda olmak isterdim. Avrupa para birimleri ve tahvil piyasalarında belirsizlik derecesine ilavede bulunmaksızın piyasayı parasal genişlemenin kısılmasına hazırlamak için bu noktada dengeleyici bir hamle olurdu" dedi.

AMB Perşembe günü TSİ 15:45'te politika kararını açıklayacak ve 45 dakika sonrasında Draghi bir konuşma gerçekleştirecek. AMB büyüme ve enflasyon beklentilerine dair güncellemeleri ve ilk kez açıklayacağı 2019 yılına dair beklentilerini de yayınlayacak.

Draghi Eylül ayında yaptığı konuşmada en geç 2019'un ilk dönemlerinde AMB'nin yüzde 2'nin altında fakat yüzde 2'ye yakın enflasyon hedefinin yakalanması gerektiğini söylemişti. Draghi bu görünümün "para politikasının olağandığı desteği"nin sürdürülmesine bağlı olduğunu da not etmişti.

Draghi geçtiğimiz hafta yayınlanan bir mülakatında teşviklerin daha uzun fakat daha dar bir biçimde uygulanabileceğini söylemişti. Draghi'nin seçimi nolursa olsun, ekonomist ve yatırımcılar muhtemelen bahsedilen o noktadan sonra ne olacağına odaklanacak.

Euro bölgesi ekonomisi şimdiye kadar Atlantik'in iki tarafındaki siyasi belirsizliğe dayanıklı olduğunu gösterdi. Euro bölgesinde işsizlik oranı o kadar hızlı düştü ki işsizlik Ekim ayında AMB'nin 2017 için tahmin ettiği seviyenin altına geriledi.

Ancak Draghi yine de bir çok kez euro bölgesinde aşağı yönlü risklerin sürdüğünü tekrarladı. Donald Trump'ın ABD Başkanlık seçimlerini kazanması ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ardından İtalya'da anayasa referandumundan çıkan sonuç ve İtalya bankalarında yaşanan problemler belirsizliği besleyen olaylar serisinde son gelişmeler oldu.