Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlık ve bağlı kuruluşların ellerindeki Döviz birikimini TLye çevirmesi için bizzat talimat verdiğini belirterek, "Vatandaşlarımız gibi elimizdeki doları bozdurup Türk lirasına çevirerek milli paramıza sahip çıkıyoruz. Döviz kurları üzerinden Türkiyeye operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Özlü, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftasının açılışında yaptığı konuşmada, zirvenin birkaç yıldır Anadolunun farklı şehirlerinde de düzenlenmesini çok önemsediğini söyledi.

Bu etkinliklerin Anadoluda da gerçekleştirilmesinin önemine değinen Özlü, inovasyonun sadece birkaç şehrin veya birkaç sektörün değil tüm şehirlerin ve sektörlerin, bütün sanayi tesislerinin öncelik vermesi gereken konu olduğunu aktardı.

Özlü, televizyon ve radyo gibi araçların çok uzun sürelerde belirli kullanıcı sayısına ulaşırken yeni çıkan bir oyunun veya uygulamanın kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaşabildiğini kaydetti.

Kamu harcamaları ile finans, inşaat, hizmetler gibi sektörlere geçici olarak canlılık kazandırılabileceğini ifade eden Özlü, ancak her büyümenin iyi büyüme anlamına gelmediğini, büyümenin sıhhatli, kaliteli ve sürdürülebilir olması için, üretim ve ihracat odaklı olması gerektiğini söyledi.

Özlü, "Bununla birlikte, ülke olarak, bu noktayı da aşmamız gerektiğini düşünüyorum. Üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemi, bizim ihtiyacımızı tam olarak tarif etmiyor. Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Çünkü üretimde ve ihracatta belli bir seviyeye geldik. Bunun daha ötesine geçmek, Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olacak." diye konuştu.

"İş ve yatırım ortamını iyileştireceğiz"

Özlü, dış ticaret açığı ve cari açığın Türkiye için önemli sorunlar olduğunun altını çizerek, "Türkiye’nin esas meselesi teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Teknoloji odaklı ihracatçı şirketlerin karlılığının daha fazla olduğunu belirten Özlü, bu farkın, kaliteden, teknoloji seviyesinden, tasarımdan veya marka değerinden kaynaklandığını, bu farkı kapatmanın girişimci gençlerin görevi olduğunu bildirdi.

Özlü, hükümet olarak iş ve yatırım ortamını iyileştireceklerini dile getirerek, nitelikli yatırımlara yönelik teşvikleri daha etkin hale getireceklerini, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendireceklerini vurguladı.

Özlü, kamu desteklerinin de etkisiyle, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün her geçen gün geliştiğini belirterek, Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığını, bu alanda çok sayıda projenin hayata geçtiğini, artık bu birikimin ticarileşme konusuna da yansıması gerektiğini anlattı.

Bakan Özlü, Ar-Ge projelerinin artık patentlere ve ürünlere dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Türkiyeye operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz"

Özlü, ekonomide, konjonktürel olarak zorlu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milletimiz, bu konuda yine büyük bir destana imza attı ve atıyor. İnsanlarımız, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla dövizlerini bozdurmaya başladılar. Bu millet, gerçekten de her şeyin en iyisini hak ediyor. Bu millete bir vefa borcumuz var.

Biz de hükümet olarak, bu borcu ödemek için ne gerekiyorsa yapacağız ve yapıyoruz. Bizzat talimat verdim; gerek bakanlığımız ve gerekse bize bağlı TSE, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşlarımız ellerindeki döviz birikimini TLye çevirdi, çeviriyor. Biz de kamu kurumu olarak vatandaşlarımız gibi böyle bir dönemde elimizdeki doları bozdurup Türk lirasına çevirerek milli paramıza sahip çıkıyoruz. Döviz kurları üzerinden Türkiyeye operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz."

"İş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz"

Özlü, bu ay içinde açılacak olan Avrasya Tüneli ve yarın temeli atılacak Filyos Limanı gibi dev projelerle yatırım ve ticaret altyapısını güçlendireceklerini belirterek, "Ekonominin, özellikle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz." dedi.

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısının kısa zaman içinde yasalaşacağını, TÜBİTAKın özel sektöre daha fazla destek olacak ve rehberlik edecek şekilde yeniden yapılandırılacağını dile getiren Özlü, geleceğe damga vuracak olan 4. Sanayi Devrimiyle ilgili bir platform oluşturacaklarını aktardı.

Özlü, iş dünyasının ve sanayicilerin de bu konularda gereğini yapacağına, ülkeyi kalkındıracağına, ülke insanına iş ve ekmek kapısı olacak yatırımlara ara vermeden devam edeceklerine inandığını sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda organizasyonun destekçilerine plaket takdim eden Özlü, katılımcılarla toplu fotoğraf çektirdi.

 

AA