Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Binali Yıldırım Ankara'da Perşembe günü saat 15:00'da geçtiğimiz hafta Cuma günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları basına açıklayacak.

Dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta Cuma günü tarihi yüksek seviye olan 3.5935'e kadar yükselmesinin ardından bugün 3 haftanın en düşük seviyelerine kadar geri çekildi. Türk lirasının dolar karşısında son 1 haftadaki kazançları yüzde 5'i aştı.

Borsa Istanbul, PTT ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu gibi kurumlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından Türk lirasını desteklemek amacıyla dolar varlıklarını satma kararı almıştı.

Türk lirası bu hafta yaşanan yükselişin ardından dahi içinde bulunduğumuz 4. çeyrekte yüzde 10 düşerek, Bloomberg'in takip ettiği 25 gelişmekte olan para birimi arasından en yüksek gerilemeyi kaydetti.

Dolar spot endeksi geçtiğimiz haftaki yüzde 0.7 düşüşün ardından bu hafta da yüzde 0.9 geriledi.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, dolar endeksi bu yılın yüksek seviyesinden ABD Hazine tahvili getirileriyle birlikte düşerken, Türk lirasında ayı konumunda olan yatırımcıların karını realize edebileceğini söyledi.

Matys, "Riskli varlıklar için görece yardımcı olan yurtdışı ortamı ve Türk yetkililer tarafından Türk lirasını desteklemek için gösterilen gayret dolar/TL'de teknik olarak aşırı satım seviyelerinden düzeltme getirdi" dedi. 

BNP Paribas analistleri bugün yayınladığı notta, bugün açıklanması beklenen EKK kararlarının kredi teşvikleri ve vergi indirimleri yoluyla yatırım ve harcamaları desteklemeyi hedeflemesini beklediklerini söyledi. 

BNP Paribas, Türk lirasının halihazırda aşırı satım seviyelerinde olduğunu gördüklerini ve TL'nin olumlu haberlere karşı duyarlı olacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Credit Agricole, Avrupa Birliği ile gerilimi azaltacak ve referandumun yaratacağı sonuçlara dair piyasalara güven verecek bazı açıklamalar beklediğini ancak Türk lirasının 2016 yıl sonu itibariyle 3.50 seviyelerinde dengelenmesini beklediklerini belirtti.

UniCredit stratejisti Kiran Kowshik Çarşamba günü yayınladığı notta, "Gerekli olan, daha yüksek reel faiz oranları ve buna daha sıkı parasal koşullarla ulaşılabilir" yorumunda bulunurken, "Daha sıkı parasal koşullara ancak TCMB'nin ortalama fonlama faizi üzerinde üst limit oluşturan gecelik borç verme faizi oranın daha yüksek olması yoluyla ulaşılabilir" dedi.

Saxo Capital strateji uzmanı Cüneyt Paksoy, "Son dönemde içerde yaşanan TL'ye dönüş hareketi belirli ve sınırlı ölçüde etkili olurken daha çok algı yönetimi ve psikolojik etkisi ile öne çıkmaktadır. Kalıcı bir geri çekilme için global şartların gelişen ülkeler lehine gelişmesi ve içeride dengelerin korunması çok daha önemli olacaktır" dedi.

Kapital FX araştırma uzmanı Enver Erkan bugünkü piyasa yorumunda şu ifadelere yer verdi: "(EKK) Bu kararların içeriğinin reel sektör ve finans sektörüne yönelik, yatırımcıları teşvik edici, Döviz risklerine karşı destek verici, büyüme perspektifi kazandırmasına yönelik beklentilerin olduğu dile getirilmektedir" 

Erkan, "TCMB’nin Para ve Kur Politikaları Sunumu sonrasında oluşan geri çekilme eğilimi kurda devam etmektedir. Buna bir miktar da küresel risk iştahının artması ve oynaklığın düşük seviyelerde olması katkı vermektedir. Son dönemde gerilen AB ile olan ilişkilerde olumlu yönde gelişmeler de elbette içeride varlık fiyatları açısından iyi fiyatlanacaktır. Bu kapsamda 15-16 Aralık’ta Avrupa Konseyi’nden çıkacak karar ve açıklamalar da önemli olacaktır"  dedi.