Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte Türkiyeye göre, gelecek yıl elektrik fiyatları bu yıla paralel seyredecek.

Deloitte Türkiyeden yapılan açıklamada, Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Grubu Sorumlusu Elif Düşmez Tekin hazırladığı "Enerji Sektörü 2016 Değerlendirmesi ve 2017 Beklentileri"nin ayrıntılarına yer verildi.

Beklentiler çerçevesinde, Türkiyede gelecek yıl mevcut gaz deposu ve LNG terminallerinin kapasitelerinde artış öngörüldüğü ve Tuz Gölü yer altı gaz deposunun da devreye alınabileceği öngörüldü.

Enerjideki dışa bağımlılığın cari açık üzerindeki etkisini azaltmak hedefiyle hükümetin yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarına verdiği önemin vurgulandığı açıklamada, konuya ilişkin çalışmaların 2017de tamamlanması ve arz güvenliği açısından teknik yetkinlikleriyle öne çıkan doğalgaz santrallerinin de bu mekanizma ile ek gelir elde etmesinin beklendiği bildirildi.

Açıklamada, yenilenebilir enerji ile elektrik üretim kapasitesinin hızlı artışının yanı sıra, 2017de ekipman üretiminin de yerlileştirileceğinin öngörüldüğü vurgulandı.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin ilkinin Konya-Karapınar’da bin megavatlık güneş yatırımı için yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, söz konusu ihalenin benzerlerinin diğer alanlarda da gerçekleşeceği kaydedildi.

Elektrik fiyatları 2017de paralel seyredecek

Açıklamada, bu yıl elektrik talebinde önemli bir artış gözlenmediği belirtilirken, talepteki durgunluğa rağmen yaşanan arz artışının doğalgazın elektrik üretiminde kullanımınını azalttığı ve bunun sonucunda elektrik fiyatlarında dikkat çekici miktarda düşüş yaşandığına işaret edildi.

Kur değişimlerinin etkisiyle fiyatlardaki düşüşün etkisinin daha büyük olduğunun belirtildiği açıklamada, "2014 yılında ortalama bir megavat saat elektrik fiyatı 164 lirayken 2015 yılında 138 liraya düştü. 2016 yılının ilk 10 ayında ise bu fiyat 132 lira seviyesine geriledi. Bu düşüşün kısa vadede devam etmesi ve önemli bir talep artışının beklenmediği 2017 yılında elektrik fiyatlarının 2016 yılı ile benzer oluşması bekleniyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Yerli kömür sahalarının değerlendirilmesi amacıyla linyit sahalarının özelleştirilmesinin önünü açan kanun değişikliğine de değinilen açıklamada, Çayırhan linyit sahası ile başlayacak özelleştirmelerin gelecek yıl süreceği beklentisi yer aldı.

 

AA