Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) aylık varlık alımlarını Nisan ayından itibaren 60 milyar euroya düşüreceğinin açıklanmasıyla Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

AMB'nin varlık alım programının süresi ve boyutunun uzatılabileceğini açıklamasıyla ve programın parametrelerindeki değişikliklerin basın açıklamasında bildirileceği bilgisiyle euro ilk andaki kazançlarını geri verdi.

Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin bir çoğu, daha önce Mart ayına kadar süreceği açıklanan varlık alımlarının süresinin 6 ay daha uzatılacağını tahmin ederken, 80 milyar euro düzeyindeki aylık alım seviyesinde bir değişiklik beklemiyordu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin dörtte üçü, yavaşça hızlanan enflasyon ve ılımlı ancak istikrarlı ekonomik toparlanmayı gerekçe göstererek AMB'nin varlık alımlarını 2017'nin sonunda azaltmaya başlayacağını tahmin ediyordu. 

Pictet Wealth Management ekonomisti Frederik Ducrozet, "Parasal genişlemeyi daha yavaş bir hızla uzatma kararı piyasalar için muhtemelen kötü bir haber olacak çünkü program artık açık uçlu olarak algılanmayacak" dedi.

Almanya 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi TSİ 16:04'te 10 baz puan yükselişle yüzde 0.45'i gördü.