Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Oscar ödüllü ABD'li belgesel yönetmeni Michael Moore, 8 Kasım'da yapılan seçimlerde ABD başkanı seçilen Donald Trump'ın Beyaz Saray'a çıkamayacağını söyledi. Moore, seçimler öncesinde de Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin gibi çekişmeli eyaletlerde seçimi Trump'ın kazanacağını tahmin etmişti.

Moore, ABD Başkanı'nı seçecek olan delegeler kurulunda çoğunluğu Cumhuriyetçiler oluşmturmasına karşın buradan sürpriz bir sonuç çıkabileceğine dikkat çekti.

Moore, "O henüz ABD başkanı değil. 20 Ocak 2017'ye kadar da olamayacak. Bu da başkanlığa 6 hafta uzakta demektir. Politik olarak ne düşünürseniz düşünün, bu en çılgınca seçim dönemiydi. Kimsenin tahmini gerçekleşmedi. Bu mümkün olduysa, önümüzdeki 6 haftada gerçekleşebilecek her şey de mümkün. Belki biraz çılgınca ve hiç beklemediğimiz şeyler." şeklinde konuştu.

8 Kasım'da yapılan seçimlerde Demokrat aday Hillary Clinton, Donald Trump'tan 2.7 milyon oy fazla alsa da ABD'deki seçim sistemi nedeniyle başkan seçilememişti. ABD'de başkanlık seçimlerinde her eyalette seçilen temsilciler, sonrasında ABD Başkanı'nı seçiyor. Adına Electoral College denen bu sistemde, 538 temsilcinin 270'inin oyunu alan başkan oluyor. 8 Kasım'da yapılan seçimler sonrasında Donald Trump 306, Hillary Clinton ise 232 temsilciler kazandı.

TEMSİLCİLER PARTİLERİNE İHANET EDERSE...

Bir yandan Michigan ve Wisconsin gibi eyaletlerde oylar yeniden sayılırken, öte yandan Trump'ın Beyaz Saray'a çıkmasını engelleyebilecek tek şey başkanı belirleyecek temsilcilerin 'sadakatsizlik' etmesi gibi görünüyor.

Bu yöndeki açıklamalardan biri Teksas eyaletinin temsilcilerinden Christopher Suprun'dan geldi. Cumhuriyetçi Parti listelerinden seçilen Suprun, Trump'a oy vermeyeceğini söyleyerek, "Temsilciler, adayın kalifiye olup olmadığını, demagoji yapıp yapmadığını ve yabancı ülkelerin etkisinden uzak olup olmadığını saptamalı. Trump, birçok kez bu standartlara uymadığını bize gösterdi. Hiçbir partiye borcum yok. Çocuklarıma, güvenle yaşayabilecekleri bir ulus borcum var." ifadelerini kullandı.

 

HABERTÜRK