Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys, Türkiye büyüme verisini ve TL'deki beklentilerini Bloomberg HT'ye anlattı.

Yılın 3. çeyreğinde ekonomide yaşanan daralmanın temel sebeplerinin darbe girişimi ve turizmdeki gerileme olduğunu belirten Matys, "Ekonomiyi olumsuz etkileyen diğer bir etken de politikadaki belirsizlik. 3. çeyrekte GSYH'de sert daralma gördük. 4. çeyrekte de ekonomide zayıflama devam edebilir" diye konuştu.

2017'de hükümetin özellikle iş ortamını iyileştirmesinin önemli olacağını ve hükümetin yapısal reformları yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Matys özellikle TL'nin istikrara kavuşturulması ve hanehalkı güveninin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

TL beklentilerini de anlatan Matys, "Türk Lirası'nda zayıflama devam edecek olsa da ciddi bir zayıflama öngörmüyorum. TCMB para politikasını daha da sıkılaştırarak piyasada spekülasyonun önüne geçebilir" dedi.

Fed'in bu haftaki mesajının da önemli olacağını belirten Matys, "Fed'in 25 baz puanlık artış yapması bekleniyor, buradan verilecek mesaj da TL için önemli olacak. Hızlı skılaşma mesajı TL'ye bir miktar daha zorluk teşkil edebilir. TL'de zayıflama biraz daha devam edebilir ama MB sıkılaştırma yaparsa sert bir düşüş de beklemiyorum" yorumunu yaptı.