Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:35'te güncellendi)

Dolar, Fed'in bugünkü toplantıda bu yıl ilk kez faiz artırımına gitmesi ve 2017 yılı için daha keskin bir sıkılaştırma yapacağını işaret etmesinin ardından değer kazanırken, iki yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı ve hisse senetleri Ekim ayından bu yana en hızlı düşüşüne yöneldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) New York saati ile 15:11'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, faizin daha önce düşünüldüğünden daha hızlı artırılacağı beklentisi ile yüzde 0.8 yükseldi ve Trump'ın seçilmesinden beri gerçekleştirdiği kazançlarını daha da genişletti. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.51'e tırmanırken, iki yı vadelilerin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.21'e tırmandı. Dolardaki yükseliş, petroldeki kayıpların artmasına neden olurken, gelişen piyasa varlıkları üzerinde baskı oluşturdu.

New York'ta Evercore ISI kıdemli idari direktörü ve küresel portföy stratejisti Dennis Debusschere, "Krştşk nokta, Fed'in piyasaların beklediğinden daha şahin olmasıydı," dedi ve "Noktasal grafikte yukarı yönlü değişikliğin fiyatlandığını düşünmüyorum. Faiz tahminlerini yükseltmeden önce maliye politikasının detaylarını bekleyecekleri yönünde görüş birliği vardı. Ancak bunu detayları görmeden yaptılar" şeklinde görüş bildirdi.

Kısa vadeli tahviller, Fed yetkililerinin gösterge faizi 25 baz puan artırarak yüzde 0.50-yüzde 0.75 aralığına çıkarmasının ardından kayıplaa öncülük etti. Son ekonomik projeksiyonlarda, Fed, 2017 yılında üç kez çeyrek baz puanlık artış bekliyor. Daha önceki tahminlerde iki faiz artırımı bekleniyordu. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararı sonrası yaptığı basın toplantısında, perojeksiyonlardaki bu değişikliğin önemli bir boyutta olmadığını vurguladı.

Yellen, açıklamasındai "Bu, fed fonları faizi (gösterge faiz) yönünde çok ılımlı bir değişiklik," dedi ve faiz artırımı kararının ekonomiye bir güven oyu niteliğinde olduğunu kaydetti. Yellen, tümünün değil ama bazı Fed yetkililerinin tahminlerini yaparken maliye politikasında değişiklik olacağı varsayımını dikkate aldığını sözlerine ekledi.

Fed 2016 yılında, önce Çin piyasalarındaki istikrarsızlık ve daha sonra İngiltere Brexit şoku ve ABD'de Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde başkanlığa seçilmesi sonucu politika yapıcılarının beklemede kalmayı tercih etmesi ile birlikte faiz artışlarını ertelemişti. Bugünkü toplantının ardından, vadeli işlem verilerine göre, traderlar Fed'in Haziran ayına kadar bir faiz artırımına gitme ihtimalini üçte iki olarak görüyor.

(23:35'te güncellendi)