Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar bu akşam Fed'den gelecek faiz kararına odaklandı. Genel beklenti, 25 baz puanlık faiz artışı olacağı yönünde. Uzmanlar, üyelerin geleceğe yönelik faiz tahminlerinin önemli olacağını belirtirken kur beklentilerini de paylaştı.

Alnus Yatırım FX Uluslararası Piyasalar Direktörü Burak Demirpehlivan, Bloomberg HT'ye faiz artışı olacağına dikkat çekerek "Fed'in faiz adımına dair zaten ciddi fiyatlama yapılmıştı, Fed faiz artışı yapacak ve büyümeyle ilgili verilere dikkat çekecektir" dedi.



FED SONRASI DOLAR NE OLUR?

Demirpehlivan, faiz artıyor diye çok daha yukarı bir dolar fiyatlaması görülmeyebileceğini belirtti.

Demirpehlivan, "Dolarda sert yükseliş için Fed'in çok ciddi şekilde beklentilerin üzerinde faiz artırması veya gelecek yılla ilgili projeksiyonlarında çok ciddi bir iyileştirme yapması lazım. Böyle bir fark görmezsek daha yatay bir seyir olabilir." diye konuştu.

Demirpehlivan, volatiliteden ziyade biraz daha yumuşama görülebileceğini sözlerine ekledi.

"YETKİLİLERİN 2017 FAİZ GÖRÜŞÜ KİLİT ÖNEMDE"

HSBC Portföy Yönetimi stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta, Fed'in akşam açıklayacağı kararın kritik önemde olduğunu belirterek politika faizinde 25 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Ancak Fed yetkililerinin gelecek yıllara dair ortalama faiz tahminlerinde değişiklik yapıp yapmayacağının daha önemli olacağına dikkat çeken Aksoy; "Fed yetkililerinin 2017’de ortalama iki faiz artışı tahmininde ABD başkanlığının devir teslim öncesinde değişiklik yapmayabileceği görüşündeyiz. Fed yetkililerinin 2017 ortalama faiz artışı tahminlerinde değişiklik yapmaması, açıklamada mali genişlemeyle ilgili şahince açıklamalar bulunmaması diğer gelişen ülke para birimleri gibi liraya da olumlu etkide bulunabilir." değerlendirmesini yaptı.

"GELECEK YIL 2 VEYA 3 FAİZ ARTIŞI OLUR"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali Bloomberg HT'ye Fed'den bu toplantıda faiz artışı beklediğini, gelecek sene de 2 veya 3 faiz artırımı yapabileceğini belirtti.

Kırali, "Fed geçen seneden aldığı dersle 2 olan faiz artış tahminini 3'e çıkartmayacaktır diye düşünüyorum. Bu sene aynı şeyi yapmak istemeyecekler. Ancak enflasyon beklentileri yukarı atacaktır, bu da Fed'i gelecek sene de minimum 2 veya 3 faiz artışına götürecek" diye konuştu. 

"ŞAHİN TONLAMALAR KURDA YÜKSELİŞE NEDEN OLABİLİR"

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, Fed'in 2017'ye yönelik projeksiyonlarında şahin tonlamalar oluşması halinde kurda 3.54'ü aşabilecek hareketler olabileceğini söyledi.

Ümüt, "En son açıklamalarında 2017 yılı için 2 faiz artış beklentisi varken 3 veya 4 faiz artışı gibi bir beklenti sunarsa dolar endeksinde yukarı hareketin yeniden tetiklenmesiyle kurda yeniden yukarı hareket hız kazanabilir" dedi.

Fon Yöneticisi Berna Özdemir ise, "Herkes faiz artırımı bekliyor ancak orada beklentiler ve yönlendirmeler önemli olacak. Trump'ın başa gelmesiyle atacağı adımlar faiz artırım patikasını hızlandıracaksa biz bundan olumsuz etkilenmeye devam edeceğiz" dedi.

Fed kararı bu akşam TSİ 22:00'de açıklanacak, karar sonrası Başkan Janet Yellen basın toplantısında konuşacak.

- KASIM TOPLANTISI

Fed Kasım toplantısında 2'ye karşı 8 oyla faizleri % 0,25-0,50 aralığında tutmuş, karar metninde ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli risklerin aşağı yukarı dengelenmiş gözüktüğü vurgulanmıştı.

Karar metninde, "Komite faiz artış zemininin güçlenmeye devam ettiğine hükmetmesine karşın şimdilik hedeflerine yönelik ilerleme için biraz daha fazla kanıt beklemeye karar verdi" ifadeleri kullanılmıştı.