Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Roubini Global, TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda politika faizini ve üst bandı 50 baz puan artırabileceği tahmininde bulundu.

Roubini Global kıdemli ekonomisti Maya Senussi, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), gelecek hafta muhtemelen bir hafta vadeli repo faizi ve gecelik borç verme faizini 50 baz puan artıracağı tahmininde bulundu.

Senussi, bu hareketin Türk Lirası piyasasında ortalama fonlama maliyetini yüzde 8.560'nin üzerine çıkracağını ve Türk Lirası'ndaki değer kaybını yavaşlatacağını kaydetti.

Senussi, "TCMB Kasım ayında harekete geçme konusunda istekliliğini ve becerisini gösterdi ve güvenilirliğini sürdürdü ve bu ay esnekliğini yeniden teyit edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Roubini Global kıdemli ekonomisti, diğer bir seçenek olarak, politika yapıcıların her iki faizi 25'er baz puan yükseltmeyi tercih edebileceğini ve tüm fonlamayı koridorun üst sınırından yapabileceğini belirtti.

Senussi, "TCMB'nin harekete geçme konusunda siyasi olarak engelllenme riski de var. Böylelikle faiz artırımı Ocak ayına ya da belirsiz bir zamana kadar ertelenebilir ve bunun sonucu Döviz çıkışları sürebilir" dedi.

Bloomberg News