Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:45'te güncellendi)

Dolar, ABD'de faiz artışının hızlanacağına ilişkin beklentilerin piyasalara yayılması ile birlikte euro karşısında 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD hisse senetleri son iki ayın en kötü günlük performasnını gerçekleştirdikten sonra yükseldi.

Finans hisseleri, önemli Amerikan hisse senedi gösterge endekslerindeki kazançlara öncülük ederken, faize duyarlı hisse senetleri, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizinin iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geriledi. Dolar, Fed'in bu yılki ilk faiz artırımının gelecek yıl üç faiz artırımına gidilebileceği işareti ile birlikte gelmesinin ardından önemli para birimleri ve gelişen ülke paraları karşısındaki kazançlarını genişletti. Altın yüzde 2.6 düşerek 10 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Fed'in dünkü hareketinin, finans piyasalarında hakim olan küresel merkez bankası politikasından mali teşvikte potansiyel artışa doğru değişimin bir adımı olması bekleniyorç Donald Trump'ın başkan seçilmesinin bu beklentileri artırmasından bu yana hisse senetleri ralli yaparken ve tahvillerde sert düşüşler görülürken, ABD merkez bankası, doların güçlü bir şekilde yükselmesine neden olan para politikasını aktif bir şekilde sıkılaştırma konusunda büyük ölçüde yalnız kalmış durumda. İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemeyi artırmasından bir hafta sonra, bugünkü toplantısında gösterge faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviyede bıraktı.

Londra'da Banco Santander SA 10'lar Grubu Döviz strateji müdürü Stuart Bennett, "Şu anda, dolarda uzun pozisyona gitmek iyi bir seçim gibi görünüyor, kimse kaybetmiyor," dedi ve "Piyasa diğer bir risksiz yüzde iki ila üçlük, risksiz, hoş bir Noel kazancı olabileceğini düşünüyor. Piyasa euro konusunda negatif olmak için bir neden bulma ihtiyacında asla görünmüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri

*Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Fed'in kararının ardından yüzde 0.8 düştükten sonra bugün yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 13:24'te 2,267.67 puana çıktı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, seyahat ve banka hisselerinin öncülüğünde yüzde 0.6 tırmandı.

Para Birimleri

*Dolar euro karşısında yüzde 1.1 ile Ocak 2003'ten bu yana en güçlü yükselişini göstererek 1.0424 seviyesine geldi. ABD para birimi yen karşısında yüzde 1.4 güçlendi.

*Sterlin dolar karşısında, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine tahmin edilenden daha önce ulaşılabileceğini kaydetmesinin ardından yüzde 0.7 geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra üç baz puan yükselerek yüzde 2.60'a ulaştı.

*Almanya'nın 30 yıl vadeli tahvilleri 6 baz puan yükselerek yüzde 1.12'ye çıktı.

*Çin'in gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 22 baz puan ile rekor yükseliş göstererek yüzde 3.45'e ulaştı.

Emtia

*Altın vadeli kontratları, Şubat ayından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 3.1 gerileyerek ons başına 1,127.40 dolara indi. Metal Eylül ayının sonundan bu yana yüzde 15 kaybetti.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.9 düşerek varil başına 50.09 dolara indi.

(21:45'te güncellendi)