Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, enflasyonun yıl sonu itibarıyla yüzde 5,5e gerilemesini beklediklerini belirterek, “Bu oran, ülke tarihinin en düşük seviyesi.” dedi.

Rus devlet kanalı Rossiya 24e röportaj veren Medvedev, ülke ekonomisine ve gelecek yıla dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 0,5 oranında küçülmesini öngördüklerini ifade eden Medvedev, ülke ekonomisinin önümüzdeki yıl ise tekrar büyüme rakamlarına geçeceğini söyledi.

Yıl sonu enflasyon oranının ise yüzde 5,5’e gerilmesini tahmin ettiklerini anlatan Medvedev, söz konusu oranın ülke tarihinin en düşük seviyesi olduğuna dikkati çekti.


Medvedev, Rus hükümeti olarak yüzde 0,5-1,5 oranlarında büyüme rakamlarının yeterli olmadığını düşündüklerini vurgulayarak, “Çünkü ekonomimiz dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümezse, gerekli etkin değişiklikleri ortaya koymamız zorlaşacaktır.” ifadelerini kullandı.


Son yıllarda Rus ekonomisinde önemli yapısal değişiklikler yapmaya çalıştıklarına işaret eden Medvedev, “Ancak bu çok kolay bir süreç değil. Çünkü eskiden kararlarımızı daha çok ekonomik hesaplamalar üzerinden alırken, son iki yıldır iç ve dış etkenler nedeniyle bu kararları daha çok politik hesaplamalar üzerinden almak zorunda kaldık.” açıklamasında bulundu.

Medvedev, söz konusu iç ve dış etkenlerin, Rus ekonomisinde yaptırımlar vasıtasıyla oluşturulmak istenen baskı ve enerji fiyatlarındaki düşüş olduğunu belirtti.

Rus ekonomisindeki kriz döneminde piyasaya para pompalamaktan kaçındıklarını dile getiren Medvedev, "Kriz döneminde piyasaya para pompalasaydık enflasyonu yükseltirdik. Dolayısıyla halkımızın alım gücü iyice düşer ve emeklilik fonlarına da zarar verirdik. Bu durum da tekrar 90’lı yaşadıklarımızın bir benzerini yaşamımıza neden olurdu. Bazı kararlarımızı almak kolay olmadı ancak görüyoruz ki bu kararların bir çoğu yerindeydi.” değerlendirmesinde bulundu.


Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tahminlerine göre, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,6 oranında küçülmesi beklenirken, petrol fiyatlarının varil başına 40 dolar olması halinde 2017’de yüzde 0,6’lık büyüme gerçekleşmesi öngörülüyor.