Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çeyrek puanlık faiz artışının cüzdanlara etkisi tartışılırken, asıl büyük tehlikenin "Türkiye'nin kaderini Fed'in çizeceği korku dağlarına bağlamak" olduğunu belirtti.

Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, Fed'in faiz artışının Türkiye'ye etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fed'in çeyrek puanlık faiz artışının cüzdanlara etkisi tartışılırken asıl büyük tehlikenin "Türkiye'nin kaderini Fed'in çizeceği korku dağlarına bağlamak" olduğunu belirten Çağlar, "Şimdi Türkiye'yi 'Fed'i bekle-gör' moduna sokmak isteyenlere karşı koyma zamanı." ifadesini kullandı.

Çağlar, Fed'in faiz politikasının yanı sıra dünyadaki jeopolitik dalgalanmaların oluşturduğu belirsizlikten Türkiye'nin ayrışmasının yolunun, dünya ticaretindeki yüzde 0,87'lik payını artırmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin geleceğini dünya ithalat ve ihracatındaki konumu ve izleyeceği politikaların çizeceğini vurgulayan Çağlar, "Fed'in faiz artırımlarından bizi ancak iş dünyası olarak 2017 yılında atacağımız adımlar korur. O zaman 'Fed, faizi seneye 3 kere mi artırır, 2 kere mi artırır?', 'Trump'ın izolasyon politikası ne olur?' gibi soruların arasında kaybolmayız. Diyelim ki Fed 2017'de faiz artırmayıp faiz düşürdü. Bu durumda 'Bu dış ticaretimiz bize yeter' diye harekete geçmeyecek miyiz? Elbette ki hayır. Her koşulda daha çok çalışıp, dünya ticaretinden aldığımız payı katlamak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

AA