Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Anayasa değişikliği teklifinin görüşme takvimi, öngörülenden erkene çekiliyor. AK Parti kulislerinde, 20 Aralık’ta komisyon görüşmelerine başlanacak teklifin takvimiyle ilgili, “Bir an önce çıkarmalıyız. Beklemenin anlamı yok. Ülkenin buna acil ihtiyacı var” yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifini vermeden önce propaganda döneminin kış aylarına denk gelmemesi yolundaki hassasiyeti de dikkate alarak nisan ayının sonunda referandum yapılmasını sağlayacak şekilde bir takvim öngören AK Parti, teklifin verilmesinin ardından takvimi hızlandırdı.

TBMM Anayasa Komisyonu’nun teklifi 20 Aralık’ta görüşmeye başlaması ve en geç hafta sonuna kadar çalışmayı bitirmesi planlanıyor. CHP’nin sıkı muhalefetine hazırlanan AK Parti, çalışmanın en fazla 1 hafta süreceğini tahmin ediyor.

Teklifin genel kurulda görüşülmesinin ise yılbaşından sonra gerçekleşmesi bekleniyor. AK Parti kaynakları, 3 Ocak’ta görüşmelerin başlayabileceğini belirtiyor. Yine de takvimin, komisyondaki görüşme sürecine bağlı olacağını vurguluyor. Komisyon aşamasında teklifte değişiklik yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ancak AK Parti kaynakları, yapılırsa bunu MH P ile birlikte yapacaklarını vurguluyor.

VEKİLLERE ANLATILACAK

İlk etapta AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) değerlendirilen teklif, haftaya çarşamba günü partide kahvaltıyla başlayacak bir toplantıda öğle saatlerine kadar milletvekillerine anlatılacak. AK Parti milletvekillerine teklifin maddeleri, gerekçeleri, neler içerdiği aktarılacak. Perşembe günü de aynı çalışma il başkanları ile yapılacak.

FİRE BEKLENMİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 316 milletvekilinin imzası bulunan teklife partilerinden fire beklemediklerini bildirdi. CHP’nin oylamaya katılmayacağı yolundaki söylentilere karşılık Elitaş, bunun milletvekillerinin iradesine ipotek koyma ve milli egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu yolundaki sözün ve anlayışın çiğnenmesi anlamına geleceğini söyledi. AK Parti, MH P’den ise “Hayır” oyunu ilan eden 5 milletvekili dışında fire beklemiyor.

REFERANDUM ARASI

AK Parti kulislerinde, paketin Meclis’ten geçmesi sırasında yedek milletvekilliği ve 18 yaşında vekillik maddesinin düşebileceği yolunda kaygılar ifade ediliyor. Ancak partide, 18 yaşın seçmeni, yedek vekilliğin ve 600 milletvekili sayısının da mevcut milletvekillerini ikna anlamında etkili olacağı yolunda çalışma yapılıyor.

Bu arada paketin Meclis’ten geçmesi durumunda referandum takvimi başladıktan sonra Meclis’in tatile girmesi bekleniyor. Böylece AK Parti milletvekillerinin en az 45 gün seçmenin ayağına gidip bire bir çalışma yaparak başkanlık sisteminin zorunluluk olduğu yolundaki tezleri anlatması, gerekçeleri açıklaması planlanıyor.

Saliha Çolak / Gazete Habertürk