Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2016, merkez bankaları için kendi sınırlarını keşfettikleri bir yıl oldu. Zayıf küresel büyümenin yükünü omuzladıkları için övgü toplamak yerine, durumu daha da kötüleştirdiklerine yönelik algının etkisiyle olumsuz yönde tepki gördüler.

Negaif faiz oranlarının banka karlarını azalttığı öne sürüldü. Büyük miktarlı tahvil alım programları yatırımları artırmaktan çok piyasa spekülasyonunu artırmakla suçlandı.

Şimdi ise artan popülizm ve hükümet harcamalarının tekrar rağbet görmeye başlamasıyla birlikte, 2017 yılı merkez bankalarının sahnenin ortasından çekildikleri bir yıl olacağa benziyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) elindeki araçlarla daha fazlasının yapılamayacağını farketmiş durumda. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (AMB) tahvil alım programının sonsuza kadar devam etmeyeceğinin sinyalini verdi. Küresel ekonomonin Fed tarafında ise Yellen, düşük faizlerin ekonominin arz tarafında ne kadar az etkisi olduğunu keşfetti.

Hong Kong'da “Merkez bankalarının benzini bu yıl bitti” diyen HSBC Holdings Plc Asya ekonomik araştırma birimi yöneticisi Frederick Neumann, “Parasal genişleme bu yıl zirveyi görmüş ve kademeli olarak azalacak olabilir” diye devam etti.

Merkez bankalarına yönelik eleştiriler, yıllarca süren eşi benzeri görülmemiş parasal teşvik sonrası küresel ekonominin cansızlığını sürdürmesiyle birlikte daha da sertleşti. ABD'de başkan seçilen Donald Trump, Fed'in hespalarının denetlenmesi çağrısında bulundu.

Yellen ve politika yapıcılar bu haftaki toplantıda, on yıldan bu yana ikinci kez faiz artırımına gittiler. Fed yetkililerinin tahminleri dört kez faiz artırımına gidileceği yönündeydi. Şimdi ise Fed yetkilileri 2017 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini bekliyor. Buna karşın Yellen, görünümün “önemli ölçüde belirsiz” olduğu görüşünde. Fed Başkanı, nötr faiz oranının tarihi standartlara göre çok düşük olduğunu belirtmişti.

Tüm parasal teşviğine karşın Fed, dört yıldan bu yana enflasyon hedefine ulaşabilmiş değil ve beklentiler 2018'e kadar gerçekleştirilemeyeceği yönünde.

BN