Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'de para politikası kararlarının faiz artırımı yönünde şekilleneceğini belirtti. Ökmen "TL’nin değer kayıplarının fiyat istikrarına geciken yansımalarının gerçekleşmesine ve küresel faiz hareketlerine bağlı olarak kısa vadeli gelecek dönemde Türkiye’deki para politikası kararları faiz artırımı yönünde güncellenecektir." ifadesini kullandı.

"LİKİDİTE KOŞULLARI ZORLAŞACAK"

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada "Yakın vadeli gelecekte kısa vadeli faiz oranlarının Merkez Bankası tarafından hedeflenen faiz koridoru içerisinde oluşması ve bu aralıkta tutulması zorlaşacağı için Türkiye genelinde likidite koşulları da zorlaşacak, ancak likidite koşullarında oluşacak bu zorlaşma para piyasalarının etkinliğini, istikrarını ve ödeme sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sınırlayacak önemde olmayacaktır"dendi. 

Likidite koşullarında oluşması beklenen zorlukların aşılmasında para politikasının operasyonel esnekliğinin gücünün belirleyici olacağını belirten Ökmen "2017'de Türkiye’deki likidite koşullarında oluşacak zorlukların aşılması, Merkez Bankası’nın uygulayacağı para politikasının operasyonel yapısının piyasalardaki olağandışı gelişmelere karşı yeterli esnekliğe sahip olmasına bağlı olacaktır." ifadesini kullandı.


"HAZİNE İŞLEMLERİNİN ETKİLERİ ÖNEM KAZANACAK"

2017 likidite koşullarının oluşumunda, para politikasının yanında Hazine işlemlerinin etkilerinin daha bir önem kazanacağını bildiren Öktem konuya dair "Bankacılık sektörünün 2017 yılındaki esas fonlama ihtiyacı Merkez Bankası’nın para tabanı üzerinde yaratacağı değişiklikler ile Merkez Bankası ve Hazinenin piyasalarla TL karşılığında gerçekleştireceği işlemlerin miktarı, zamanlaması, fiyatlaması gibi konularda uygulayacağı politikalarının rasyonalitesi tarafından belirlenecektir. Dolayısıyla para politikasının yanında 2017 yılında Hazine işlemlerinin etkileri daha fazla bir önem kazanacaktır." yorumunu yaptı.