Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tarife belirleme süreci devam eden doğalgaz perakende satış sektörüne yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "60 doğalgaz dağıtım şirketinin perakende satış tarifelerinin 2017 yılı ortası itibarıyla tamamlanmasını hedefliyoruz." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine doğalgaz dağıtım şirketlerinin perakende satış tarifeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarifelerde sadece çok gerekli durumlarda değişikliğe gidilebileceğini vurgulayan Yılmaz, "Yeni metodolojide dağıtım bölgelerine ilave şehir eklenmesi durumunu da göz ardı etmeyeceğiz. Yeni dönem çalışmaları kapsamında, şirketlerin işletme gideri öngörülerinde şirket ölçeklerindeki farklılıkları ve 2016 yılındaki asgari ücret artışı gibi hususları da dikkate alarak farklı bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyoruz. Adalet bizim kırmızı çizgimiz ve adil bir yapının oluşmasını sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, doğalgaz dağıtım sektörünü yakından ilgilendiren perakende satış tarifelerine ilişkin, "60 doğalgaz dağıtım şirketinin perakende satış tarifelerinin 2017 yılı ortası itibarıyla tamamlanmasını hedefliyoruz. Sektör temsilcileri fiyat istikrarından taviz vermemizi asla beklememeli." ifadelerini kullandı.

- Hizmet kalitesi ödüllendirilecek

Tüketiciye olumsuz yansıyacak herhangi bir adıma müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, hizmet kalitesini ödüllendiren modeli uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Yılmaz, tüketicilerin yaptığı ödemeye karşılık iyi hizmet almaları gerektiğini ve EPDK olarak bunun takipçisi ve teşvikçisi olacaklarını belirtti.

Risklere karşı gelir sağlama yönündeki sektör beklentisine de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sektörden işletme giderleri açısından katlanılan riskler için bir getiri verilmesine yönelik talepler geliyor. Bu talepleri finans mantığı çerçevesinde makul karşılamıyoruz. İşletme giderlerinde 1 aylık bir finansman maliyeti oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Bunun karşılığında ise işletme sermayesi gideri hesaplanarak önceki dönem tarife hesaplamalarına dahil ediliyor."

Söz konusu uygulamaya yeni dönemde de devam edileceğini dile getiren Yılmaz, "İşletme giderleri konusunda asıl olan verimli işletmeciliği teşviktir ve tarife mekanizmamız bu doğrultuda kurgulanmıştır." dedi.

Yılmaz, kanun değişikliğiyle şirket birleşmelerine ilişkin de düzenleme yapıldığını hatırlatarak, "Burada önemli olan, sadece teşvik kısmı değil, birleşmenin kapsamını da detaylı olarak masaya yatırmamız gerekiyor. Amacımız, birleşmeler yoluyla verimlilik sağlamak. Verimsiz ve sektör için katma değer oluşturmayacak büyük şirketler oluşturmak değil."şeklinde konuştu
 
AA