Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin hızla seraya kaydığını, Türkiye'deki sera alanlarının büyüklüğünün, Bahreyn ve Singapur'un yüz ölçümüne yaklaştığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yıl boyu üretime imkan tanıyan seracılığın birim alanda daha fazla ürün alınmasını sağladığını, doğal afetlere karşı ürünü daha fazla koruduğunu, dört mevsim istihdam yarattığını, sera imalatında olduğu gibi diğer sektörlerde katma değer elde edilmesine yol açtığını ifade etti.

Türkiye’de 1940’lı yıllarda Antalya’da kurulan tesislerle seracılığın başladığına dikkati çeken Bayraktar, sera alanlarının 664 bin dekara çıktığını vurguladı. Türkiye'nin dünyada seracılıkta ilk 4 ülke içinde yer aldığının altını çizen Bayraktar, pazarlara yakınlık, zengin jeotermal enerji potansiyeli ve uygun iklim koşulları nedeniyle seracılık için biçilmiş kaftan olan Türkiye’de, muzun dörtte üçü, salatalığın beşte üçü, sivri biber, çilek, sofralık domates ve kabağın beşte ikisi, patlıcanın üçte birinin serada üretildiğini kaydetti.

Bayraktar, sera alanlarının büyüklüğünün Bahreyn ve Singapur'un yüz ölçümüne yaklaştığını, Malta’nın yüz ölçümünün 2 katını geçtiğini belirterek, 6 milyon 352 bin ton sebze, 368 bin ton meyve, 1 milyar 193 milyon adet süs bitkisinin seralarda yetiştirildiğini bildirdi.

Türkiye’nin, serada ürettiği sebze miktarının, Almanya’nın, Romanya’nın, Tunus’un, Arjantin’in toplam sebze üretiminin 2 katına yaklaştığını ifade eden Bayraktar, Belçika'nın, Kanada'nın, Şili'nin 3 katına ulaştığına dikkati çekti.

Seralarda meyve sebze üretimi 5 yılda yüzde 19 arttı

Plastik seraların alanının toplam sera alanlarının yüzde 46,7’sini oluşturduğuna işaret eden Bayraktar, sera alanlarının yüzde 24,3’sinin alçak tünel, yüzde 16,9'unun yüksek tünel, yüzde 13,1’inin cam seralardan meydana geldiğini, en fazla seranın Antalya’da bulunduğunu belirtti.

Bayraktar, 2010-2015 döneminde seralarda sebze ve meyve üretiminin yüzde 18,8 artışla 6 milyon 720 bin tona çıktığının altını çizerek, daha verimli ve kaliteli bir üretim sağlanabilmesi için mevcut seraların modern seralara dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Küçük işletmelerin yaygınlığı ve sermaye yetersizliği nedeniyle üreticinin serasına yeterli yatırımı yapamadığını, modern teknolojilerin kullanımının da buna bağlı olarak sınırlı kaldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl uygulamaya konan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince, mevcut sera işletmelerinin teknik altyapısının iyileştirilmesi amacıyla seraların modernizasyonu için 100 bin liraya kadar, yatırım dönemi için sıfır faizli, işletme dönemi için ise yüzde 50 faiz indirimli kredi kullandırılması önemli bir destek, bunun devam etmesi gerekiyor. Elektrik fiyatları seralarda maliyetleri çok fazla etkiliyor. Bundan dolayı seraların ticarethane elektrik enerjisi aboneliğinden tarımsal sulama aboneliğine geçirilmesi önemli bir karardır. Elektrik fiyatları ne kadar düşük olursa o kadar üretim maliyetlerini azaltır. İşletme küçüklüğü, pazarlama sorunları, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi maliyetleri nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği seraların temel sorunlarıdır. Kırsal kalkınma programı IPARD kapsamında verilen seracılık hibelerinden 42 il yararlanıyor, büyük sera alanlarına sahip bazı illerimiz bu kapsamda yer almıyor. Seracılığa çok uygun olan Antalya, Adana ve Muğla gibi illerimizin IPARD kapsamına alınması gerekiyor. Sadece kuyu suyu kullanan seralara da su kullanım kolaylıkları getirilmelidir."

AA