Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Societe Generale hisse senedi analisti Alan Webbom'un Türkiye bankalarına ilişkin raporunda, Dolar/TL kurundaki yükseliş ve artan tahvil faizlerinin, Türkiye bankalarının düşük değerlemeleri ve hükümetin orta vadeli yapısal reform vaatlerinin cazibesine kapılan yatırımcılar için yeni endişeler olduğu belirtildi.

Webbom, Türkiye ekonomisinde toparlanmaya ilişkin uzayan endişeler de göz önüne alındığında, önümüzdeki yıla ilişkin Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin risklerin arttığını söyledi. 

Webbom 22 Aralık tarihli raporda, 2017'de Türkiye bankacılık sektörü karlarının yüzde 6.1 düşeceği beklentisine yer verdi.

Webbom, 2017'de kredi derecelendirme kuluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu düşürme olasılığının bulunduğunu belirtti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"2016'nın 3. çeyrek sonuçları Türkiye bankacılık sektöründe felç yaşandığına ilişkin bir delil göstermese de bizim görüşümüz gelecekte varlık kalitesinde kötüleşme yaşanması riskini artırdı ve çekirdek spread genişlemesini sonlandırdı. 3. çeyrek sonuçları sermaye yeterliliğinin gelecekteki trendine ilişkin de soru işaretleri oluşturdu. Bankaların sermayelerinde Türk lirasındaki zayıflıktan ve IFRS 9 muhasebe düzenlemelerinden kaynaklanan aşınmanın sürmesi ihtimali gözardı edilemez. İlave olarak, Fitch'in, 19 Ağustos'ta Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürmesinin ardından, Türkiye'nin kredi notunu düşürme riski de var (Fitch'in bir sonraki gözden geçirmesi Ocak ayında). Bu durum Döviz cinsi karşılıklar ve Türkiye tahvil pozisyonları için daha yüksek risk ağırlıkları oluşmasını hızlandırabilir"

Webbom, 2017 ve 2018 için kredi büyümesi beklentilerini düşürdüğünü ve bankacılık sektörü için risk maliyetlerinin artabileceği beklentisini paylaştı.