Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, 25 yılda 24 bin işletmeye garanti verirken TOBB Nefes Kredisi ile 12 günde 15 bin işletmeye garanti verdiklerini belirterek, "24 saat içinde kefalet taleplerine cevap verebilir hale geldik." dedi.

Gergerli, İSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörünün toplam kredi büyüklüğünün 1,6 trilyon lira olduğunu, bunun yüzde 25'ini, yaklaşık 400 milyar liralık kısmını KOBİ'lerin kullandığını bildirdi.

Bankaların kredi fiyatını belirlerken, mevduat, genel yönetim giderleri, kar ve risk primini göz önünde bulundurduğunu ifade eden Gergerli, "Bizim verdiğimiz Hazine kaynaklı teminat, karşılıklar yönetmeliğinde birinci grup teminat olduğu için bankalar çok değerli görüyor. Sizin firmalara KGF'nin garanti vermesi çok önemli. Faizin daha aşağı çekilmesi için, daha uygun kredi alabilmek için KGF teminatıyla bankalara talepte bulunabilir, ısrar edebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Gergerli, KGF'nin kamu kurumu olmadığını ancak kamusal iş yaptığını belirterek, Türkiye'de reel sektör ile finans sektörünü buluşturan bir yapı hayal ettiklerini söyledi.

Daha önce sadece KOBİ'lere yönelik çalışmaları olduğunu, son Bakanlar Kurulu kararıyla diğer işletmelere de garanti verebildiklerini ifade eden Gergerli, daha önce 1,5 milyon liraya kadar garanti verebildiklerini, şu anda bu rakamın sadece KOBİ'ler için 3 milyon dolara çıktığını, KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin de artık KGF teminatından yararlanabileceğini bildirdi.

Gergerli, kullanılan kredinin, türüne göre yüzde 85'ine kadar garanti verebildiklerini de söyledi.

- "Amacımız, bankaları risk primi anlamında motive etmek"

İsmet Gergerli, ihracatçılara yönelik kredilerin sadece Türk Eximbank ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, "Bütün bankaların ihracatçılara yönelik kredileri var. Biz, diğer bankalarımıza da yüzde 85'e kadar garanti verebileceğiz. Amacımız, bankaları risk primi anlamında motive etmek. Onların daha rahat kredi vermelerini sağlıyoruz. Risk priminden dolayı siz de kredi alırken daha pazarlıklı yaklaşabileceksiniz." şeklinde konuştu.

KOBİ'lerin 3 milyon dolara, daha büyük işletmelerin 20 milyon dolara kadar Türk Eximbank'tan ihracat kredisi kullanabildiğini ve bu kredinin tamamına kefalet verdiklerini bildiren Gergerli, diğer bankalar aracılığıyla kullanılan kredilerde risk paylaşımı üzerine bir kurguları olduğunu söyledi.

Gergerli, KGF'nin 25 yıldır faaliyette olduğunu hatırlatarak, "25 yılda 24 bin işletmeye garanti verirken TOBB Nefes Kredisi ile 12 günde 15 bin işletmeye garanti verdik. 24 saat içinde kefalet taleplerine cevap verebilir hale geldik. Kurumumuz, daha önce 35-40 günde cevap verebilen bir yapıydı." ifadelerini kullandı.

AA