Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TBMM Anayasa Komisyonu, Komisyon Başkanvekili, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanarak, 8. günde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini 7. maddeden görüşmeye devam etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyonda tarihi oturumları beraber gerçekleştirdiklerini söyledi.

'Milletvekili adaylarını partiler belirleyecek'
Cumhurbaşkanlığı sistemi teklifinin, kuvvetleri yürütme de ve yasamada toplamadığını, yasamaya ayrı güç verdiğini, yürütmeye ayrı güç verdiğini, ikisini birbirinden tam ayırdığını belirten Bozdağ, mevcut Parlamenter sistemin yürütmenin kontrolünde yürüdüğünü bildirdi.

Adalet Bakanı Bozdağ, yeni sistemde 600 milletvekili olmasının Parlamentoyu güçlendireceğini vurgulayarak, "600 milletvekili adayını Cumhurbaşkanı belirleyecek diyorsanız, büyük bir çarpıtmayı, yalanı söylüyorsunuz demektir. Milletvekili adaylarını partiler belirleyecek." değerlendirmesinde bulundu.
'Bu sistem siyasette yenilenmeyi zorunlu hale getirecek'
Bu sistemde seçimi kazanan Cumhurbaşkanının en fazla iki dönem görevde kalacağını aktaran Bozdağ, "Siyasette yenilenmeyi, değişimi, dönüşümü, kuşak değişimine de bu sistem zorunlu hale getirecek. 'Buradan diktatörlük çıkar' demek fevkalede yanlıştır, bu düzenlemeleri çarpıtmadır. Çünkü, Cumhurbaşkanı halkın yüzde 51 oyuyla seçilecek. Yüzde 51'in oyunu alarak gelecek Cumhurbaşkanına siz diktatör diyeceksiniz, bu kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Teklifin görüşmeleri 8. madde üzerinde sürüyor.

AA