Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlandı.

Tutanaklara göre, Fed yetkilileri Aralık ayında düzenledikleri toplantıda kademeli faiz artırımlarının yukarı yönlü riskini tartıştı. Fed politika yapıcılarının büyük bir kısmı, yüksek enflasyonun önüne geçmek adına faiz artırımlarını hızlandırmak zorunda kalabilecekleri konusunda endişeli. 

13-14 Aralık'ta yapılan toplantıda, mali politikada genişlemenin olası etkilerine odaklanıldı ve dolardaki güçlenmenin ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin endişeler dile getirildi.  Katılımcıların neredeyse hepsi, "gelecek yıllarda uygulanacak mali politikada genişleme görünümünün sonucu olarak ekonomik büyüme tahminlerinin üzerindeki yukarı yönlü risklerin arttığını" belirtti.

Mali politikanın şu anki büyüme tahminlerinden daha hızlı bir büyümeye yol açması konusundaki risklere verilen öneme rağmen, komitenin çoğu üyesi önümüzdeki yıllarda "kademeli" faiz artırımına gidilmesinin hala uygun olabileceği görüşünde.  

Tutanaklarda yetkililerin borçlanma maliyeti göstergesini 0.25 puan artırdığı belirtildi. Bu durum, gelecekte uygulanacak mali politikaların getirdiği belirsizliğin para politikasının izleyeceği yol ve ekonomik büyüme konusundaki tartışmaların üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu işaret ediyor.