Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:41'de güncellendi)

Dolar 6 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirirken ABD hisseleri ve Hazine tahvilleri, Çin'in ülkeden sermaye çıkışları için efor harcaması ve Fed'in faiz artırımını tekrar değerlendirmesine bağlı olarak altın ile birlikte yükseldi. Gelişen ülke varlıkları yükselişe geçti.

Dolar, Fed yetkililerinin ABD para biriminin güçlenmesi konusundaki endişelerine bağlı olarak kademeli faiz artırımına bağlı kalacaklarını, ancak bu konuda tedbirli olacaklarını işaret etmeleriyle 14 yılın en yüksek seviyesinden geriledi. 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizleri Fed toplantısı öncesindeki seviyesinin altına indi. ABD hisseleri, Cuma günü açıklanacak istihdam verisi öncesinde büyük perakendecilerin yarattığı endişelerle ve bankalardaki düşüşle geriledi.       

Fed'in Aralık ayı toplantısının dün açıklanan tutanakları, Fed'in Aralık ayında faiz artırım kararı aldığı zaman, ABD maliye politikasının izleyeceği yola ilişkin belirsizliğin, Fed'in ekonomi ve para politikasının yönüne ilişkin tartışmaları üzerinde baskı oluşturduğunu gösterdi. İçinde bulunduğumuz dönemdeki tahminlerden daha hızlı bir ekonomik büyümeye yol açabilecek maliye politikasının risklerine yönelik dikkatlerin daha da artmasına karşın, Fed yetkililerinin çoğu, tutanaklara göre, önümüzdeki yıllarda "kademeli" faiz artışının muhtemelen uygun kalmaya devam edeceğini tekrarladı. Trump'ın seçilmesinin ardından, hisse senetleri ve dolar değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri düştü.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, Çarşamba günü rekor zirvesinin bir puan aşağısından kapanmasının ardından New York saatiyle 11:48'de yüzde 0.4 gerileyerek 2,261.64'e indi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.1 gerilemesinin ardından yükseldi.  

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1.1 geriledi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazanarak 1.0604'e çıkarken yen, yüzde 1.6 artarak 115.35'e ulaştı. 

Emtia

*Ham petrol, ABD akaryakıt stoklarının geçen hafta yükseldiğini gösteren veri sonrasında New York'ta varil başına 53 doların etrafında dalgalandı. 

*Altın, yüzde 1.5 artarak neredeyse bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve ons başına 1,183 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri göstergesi 8 baz puan düşerek yüzde 2.36'ya indi. 

(21:41'de güncellendi)