Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil'in ismini vermediği bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, şirketlerin Döviz borçluluğu ile ilgili firma bazında güçlü bir veritabanı oluşturulacak. Bu çalışmayla şirketlerin döviz gelirinin olup olmadığı ve borçluluk durumlarına ilişkin veritabanı oluşturulmuş olacak. Merkez Bankası döviz cinsinden borçlanan şirketlerden haberdar olacak. Yetkiliye göre, “Ortaya çıkacak tabloya göre hangi firma için hangi önlemin alınacağı belirlenecek”.

Döviz borcu olan şirketlerin kur riskinin yönetilmesi konusu Aralık ayında toplanan Finansal İstikrar Komitesi’nde de ele alınmıştı. Ekonomi yönetimi, Hindistan ve Endonezya modellerini ve bu ülkelerde alınan benzer önlemleri de değerlendirmişti. Finansal İstikrar Komitesi’nde öncelikle döviz geliri olmayıp döviz borcu olan firmaların durumlarının ortaya konulması kararlaştırıldı.

Hürriyet'in haberine göre, ekonomi yönetimi Merkez Bankası’nın çalışmasının ardından gelir ve borç durumuna göre şirketlere kademeli bir kural getirebilir.

Merkez Bankası borçlanan şirketin kendisine bildirim yapmasını istemesi ve borcun vadeli işlemlerle yönetilmesi planlanan önlemler arasında bulunuyor.