Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Artan rekabet koşullarına ayak uydurmaya, yeni ürün ve teknolojiler geliştirmeye çalışan özel sektör firmaları Ar-Ge'ye yaptıkları yatırımları artırdı.

Sanayi ve üretim teknolojilerinin hızla geliştiği, üretimin giderek çeşitlendiği bir ortamda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemi de artıyor. Bu sürece ayak uydurmak isteyen özel sektör firmaları, yenilikçi olabilmek, katma değeri yüksek ürünler üretmek, verimlilik ve rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge merkezleri kuruyor.

Özel sektör Ar-Ge merkezleri, Araştırma, Geli̇şti̇rme ve Tasarım Faali̇yetleri̇ni̇n Desteklenmesi̇ Hakkında Kanun kapsamında kuruluyor ve faaliyet gösteriyor.

Bu kapsamda, Ar-Ge, yenilik ve tasarım yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi, verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesi, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesi, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımların, nitelikli iş gücü istihdamının desteklenmesi ve teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl Ar-Ge yatırımları açısından oldukça hareketli geçti. Bunun bir sonucu olarak geçen yıl 102 Ar-Ge merkezi faaliyete başladı. Böylece 2015'te 232 olan özel sektör Ar-Ge merkezi sayısı 334'e ulaştı.

Söz konusu merkezlerde 30 bin 534 personel istihdam edilirken, bunların yüzde 53'ü lisans, yüzde 22'si yüksek lisans, yüzde 2'si doktora ve üstü mezunlardan oluştu.

Merkezlerde tamamlanan ve devam eden proje sayısı 14 bin 312'yi buldu. Projeler sonunda patente konu 5 bin 147 çalışmaya imza atıldı. Bunlardan bin 148'i tescil edilirken, diğerleri başvuru sürecinde bulunuyor.

Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımında otomotiv yan sanayisi açık ara önde bulunuyor. Bu alanda 62 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor.

- Öncü sektörler

Otomotiv yan sanayisini 31 Ar-Ge merkezi ile makine ve teçhizat imalatı, 27 Ar-Ge merkezi ile yazılım, 22 Ar-Ge merkezi ile bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri izledi.

Savunma sanayisi 21 Ar-Ge merkezi ile bu alanda ön sıralarda yer alırken, tekstilde 20, ilaçta 18, kimya ve elektrik-elektronikte 17, otomotivde 16, gıda sanayisinde 15, dayanıklı tüketim mallarında 13 Ar-Ge merkezi bulunuyor.

- 32 ilde Ar-Ge yapılıyor

Türkiye'de faaliyet gösteren Ar-Ge merkezleri 32 ile yayılıyor.

En fazla Ar-Ge merkezine sahip illerin başını İstanbul çekiyor. İstanbul'da 104 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor.

Bursa'da 44, Ankara'da 39, Kocaeli'de 37, İzmir'de 31, Manisa ve Tekirdağ'da 13 merkezde Ar-Ge çalışması yapılıyor.

Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Çorum, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Yalova, Zonguldak, Antalya ve Adıyaman'da birer Ar-Ge merkezi bulunuyor.

Anadolu Isuzu, Arçelik, ASELSAN, BMC, Bosch, Ereğli Demir ve Çelik, Eti Gıda, Ford Otomotiv, HAVELSAN, Huawei, Kardemir, Koluman Otomotiv, MAN Türkiye, Mercedes Benz Türk, Migros, Mutlu Akü, NETAŞ, Otokar, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, PETKİM, Roketsan, Siemens, THY Teknik AŞ, Temsa, Tofaş, Toyota, Turkcell, TÜPRAŞ, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türk Pirelli, Türkiye Petrolleri, Ülker, Vestel Elektronik gibi sektörlerinin önde gelen firmaları Ar-Ge merkezi faaliyetleriyle dikkati çekiyor.

AA