Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın önemli ekonomi ve istatistik enstitüleri, Euro Bölgesi ekonomisinin kademeli olarak toparlandığını ve ekonominin yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 0,4 büyüyeceğini öngördü.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından, Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) iş birliğiyle hazırlanan Euro Bölgesinin ekonomk görünümüne ilişkin bir rapor yayımlandı.

Söz konusu raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin kademeli olarak iyileştiği belirtilirken 2016 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 0,4'lük büyüme öngörüsüyle birlikte 2017'nin ilk iki çeyreğinde yüzde 0,4’lük büyüme beklendiği kaydedildi

- "Birkaç İtalyan bankasının istikrarsız olması da risk"

Euro Bölgesindeki ekonomik gelişmenin özel ve kamu tüketimiyle sağlanacağı aktarılan raporda, "Enflasyondaki artışa rağmen, özel hane halklarının harcanabilir gelirleri artan ücretlerden ve iş piyasası koşullarının iyileşmesinden fayda görüyor. 2017 yılının ilk yarısında yatırımlar da hafifçe toparlanacak." denildi.

Raporda, büyümeye ilişkin siyasi riskler bulunduğuna işaret edilerek, "Siyasi belirsizlikler arasında yeni ABD Başkanı, Brexit müzakereleri, İtalya'daki referandumdan sonraki süreç ve Hollanda, Fransa ve Almanya'daki seçimler de yer alıyor. Birkaç İtalyan bankasının istikrarsız olması da bir risk faktörü oluşturuyor." ifadeleri kullanıldı.

-Enflasyonun toparlanması bekleniyor

Raporda, Euro Bölgesine ilişkin enflasyon tahminlerine de yer verildi. 2017 yılında enflasyonda artış beklentisi olduğu belirtilen raporda, Brent petrolün varil fiyatının 56 dolar ve Euro/Dolar paritesinin yaklaşık 1,05 olması durumunda enflasyonun 2016 yılının son çeyreğindeki yüzde 0,7’den 2017’nin ilk ve ikinci çeyreklerinde yüzde 1,5’e yükselebileceği ifade edildi.


AA