Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Anayasa görüşmeleri, jeopolitik riskler ve Fitch beklentileriyle dün tarihi zirveyi test eden kur yeni günde sert biçimde dalgalanıyor. Sabah saatlerinde 3.92'ye kadar yükselen kur TCMB’nin 1 haftalık repo ihalesini açmaması ile ilk etapta bir miktar geriledi. Kur bugün saat 09:52'de 3.9221'den işlem görmesinin ardından kademeli düşüşle 3.7494'e kadar geriledi. Sabah saatlerinde dolara karşı %1 kadar değer kaybeden TL'nin değer kazancı %3'e yaklaştı. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki notuna ilişkin olarak not indirimi riski gördüklerini açıklamasıyla kur ilk etapta yukarı yönlü tepki verdi.

"MERKEZ BANKAMIZ OYUNU BOZMAYA YÖNELİK POZİSYON ALMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü konuşmasında kurdaki dalgalanmaya dair "Döviz üzerinden yapılan spekülasyonların derinliğinin olmadığı, çok küçük rakamlarla ve daha ziyade kağıt üzerinde işlemlerle kurların yükseltildiği ortadadır.

Milletimiz, döviz almak yerine satarak, 15 Temmuz'un ertesi günü başlatılan ilk dalga saldırının önünü kesmişti. Bunun devamını ben milletimden rica ediyorum. Bugün aynı tutumu sürdürmeliyiz. Merkez Bankamız ve tüm bankalarımız da bu oyunu bozmaya yönelik bir pozisyon almalıdır." dedi.

"KURU SİLAH GİBİ KULLANIYORLAR"

Türkiye'nin maruz kaldığı saldırıların ekonomik boyutu da olduğunu belirten Erdoğan "Elinde silahı, bombası olan teröristle elinde doları, eurosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur. Amaç, Türkiye'ye diz çöktürmek, Türkiye'yi hedeflerinden uzaklaştırmaktır. Bunun için döviz kurunu bir silah gibi kullanıyorlar." dedi.

TARİHİ ZİRVE 3.94

Dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.9415'i görerek tarihi zirveye yükselmişti. Dün %4'e yakın değer kaybeden Türk Lirası gelişen piyasa para birimleri arasında dolara karşı en sert değer kaybını gerçekleştirmişti.

Bloomberg News'ta yer alan habere göre kaynaklar, Merkez Bankası'nın döviz satışı yoluyla müdahalesinin seçenekler arasında bulunduğunu belirtti.





TCMB bugün 1 haftalık repo ihalesi açmadı, haber sonrası dolar/TL bir miktar gerildi. HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbahim Aksoy bu adımın sembolik görülebileceğini belirterek "Fakat Merkez Bankası’nın repo ihalelerini önümüzdeki günlerde açmaması durumunda etki daha önemli hale gelebilir" dedi.

"ALIŞILDIK VOLATİLİTE DIŞINDA BİR HAREKET"

Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın beklemeyi tercih ettiğini ancak bir noktada müdahil olacağını söyledi.

Pazı, "MB hafta içinde 1.5 milyar dolarlık para sağlayan değişiklik dışında çok müdahil olmayı seçmedi. Şu an spekülatif bir atak olduğunu değerlendirerek kenarda kalıp beklemeyi tercih ettiğini görüyoruz..Likiditenin en sığ olduğu dönemde bir yukarı atak yapılıyor. Saatlik zaman diliminde 5-10 kuruşluk hareketler görüyoruz.

Bu alışıldık kur volatilitesinin dışında bir hareket. Kur 3.80'i geçtikten sonra yükselen kanalın da dışına çıktı ve teknik anlamda çok anlamlandıramadığımız bir bölgeye girdi. MB belki 4 psikolojik direncini bekliyor olabilir, ben bir noktada müdahil olacağını düşünüyorum" yorumunu yaptı.


"MERKEZ'İN KARARI BOŞA ÇIKABİLİR"


Dün Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da volatilitenin içerideki gelişmelerden kaynaklandığını, MB'nin sorunu tek başına çözmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yılmaz "MB'nin yapması gereken şey hükümete gidip ekonomi politikalarıyla ilgili ortaya çıkan koordinasyonsuzluğa son verilmesini istemek. Yoksa bu çok seslilik sürdükçe MB'nin alacağı bir karar boşa çıkabilir, MB bundan zarar görebilir." değerlendirmesini yaptı.

S&P'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dünkü değerlendirmesinde Türkiye'nin ciddi kur riski olduğuna dikkat çekti. S&P, TL'nin daha çok zayıflamasının ekonomiyi azımsanmayacak derecede etkileyeceğini öne sürdü. S&P ayrıca TCMB'nin bağımsızlığının şu anda en önemli konu olduğunu belirtirken bir sonraki not değerlendirmesinin 5 Mayıs'ta yapılacağını duyurdu.