Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bu gelişme öncesi 3.80'lerde bulunan Dolar/TL 3.77'ye kadar geriledi.

Uzmanlar repo ihalesi açılmamasının amacının TL'nin maliyetini artırarak döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamak olduğunu belirtiyor.

HSBC Portföy Yönetimi stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı bir notta konuya dair, "Merkez Bankası’nın amacının lira satmayı daha pahalı hale getirmek için piyasadaki gecelik faizleri resmi bir faiz artışı yapmadan artırmak olduğunu daha önce de belirtmiştik. Likidite tedbirlerinin ne ölçüde iş yarayıp yaramadığını göreceğiz.

Fakat likidite tedbirlerinin lirada değer kayıplarını durdurmaya yetmeyebileceği ve bu noktada Merkez Bankası'nın diğer adımları devreye sokmak durumda kalması bu noktadan bakınca halen daha yüksek olasılık olarak görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası dün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmamış, kur bir miktar gerilemişti. 1 hafta vadeli repo ihalesi en son Ocak 2014'te açılmamıştı.