Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bank of China Turkey AŞ'nin gerekli sermaye şartı olan 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası ödenmiş sermayeyi Türkiye'ye getirdiğini ve faaliyet izni için kısa süre içerisinde başvuru yapmasının beklendiğini duyurdu.

BDDK'dan yapılan açıklamada, küresel bazda dünyanın en büyük yedinci bankası olan Bank of China Limited (BoC) tarafından Türkiye'de faaliyet göstermek üzere banka kuruluşu için kendilerine başvuruda bulunulduğu anımsatıldı.

Başvuruya ilişkin bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda BDDK'nın 2 Mayıs 2016 tarihli ve 6880 sayılı kararı uyarınca BoC tarafından Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermayeli mevduat bankası kurulmasına izin verilmesine karar verildiği aktarılan açıklamada, "Bu kapsamda, Bank of China Turkey AŞ gerekli sermaye şartı olan 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası ödenmiş sermayeyi Türkiye'ye getirmiş olup, faaliyet izni için kısa süre içerisinde başvuru yapması beklenmektedir." ifadeleri kullanıldı.

BANK OF CHINA

Bank of China, Dr. Sun Yat-sen'in onayını takiben Şubat 1912'de resmi olarak kuruldu. Banka 1912-1949 yılları arasında ülkenin merkez bankası, uluslararası Döviz bankası ve ihtisaslaşmış uluslararası ticaret bankası olarak hizmet vermeye başladı. Halka hizmet etme ve Çin'in finansal hizmetler sektörünü geliştirme taahhüdünü yerine getiren Banka, Çin finansal sektöründe lider bir konuma yükseldi ve birçok sıkıntıya ve aksama rağmen uluslararası mali çevrede iyi bir yer tuttu.

1949 yılından sonra, devlet tarafından belirlenmiş uzmanlaşmış döviz ticareti ve ticaret bankası olarak uzun tarihi üzerine kurulan Banka, Çin'in döviz işlemlerini yönetmekle görevlendirildi ve uluslar arası ticaret anlaşmasının sunumu ile ulusun dış ticaret gelişimine ve ekonomik altyapısına hayati destek verdi.

Yurt dışı fon transferi ve diğer ticaret dışı döviz hizmetleri. Çin'in reformu ve açılması sürecinde, hükümet, dış ticaret fonlarından ve gelişmiş teknolojileri kullanarak ekonomik kalkınmayı artırmak için sunduğu tarihi fırsatı değerlendirdi ve döviz ticaretindeki rekabet avantajlarını artırarak ülkenin kilit dış finansman kanalı haline geldi.

1994 yılında Banka tamamen devlete ait bir ticari bankaya dönüşmüştür. Ağustos 2004'te, Bank of China Limited kuruldu. Bankalar sırasıyla Haziran ve Temmuz 2006'da Hong Kong Borsası'nda ve Şangay Borsasında işlem görerek A-Share ve H-Share ilk halka arz başlatan ve her iki pazarda da çift listeye giren ilk Çin ticari bankası oldu. 2014 yılında Bank of China, Global Systemically Important Bank olarak yeniden seçildi ve gelişmekte olan ekonomilerden dört yıl üst üste Global Systemically Important Bank olarak belirlenen tek finansal kurum haline geldi.

Çin'in en uluslararası ve çeşitlendirilmiş bankası olan Bank of China, Çin anakarasındaki müşterilere, yanı sıra 41 ülke ve bölgede kapsamlı bir finansal hizmetler yelpazesi sunmaktadır. Banka'nın temel faaliyet alanı kurumsal bankacılık, kişisel bankacılık ve finansal piyasa hizmetleri dahil olmak üzere ticari bankacılıktır.

Tamamen sahip olduğu bağlı ortaklığı BOC International Holdings Limited, Banka'nın yatırım bankacılığı koludur. Bank of China Group Insurance Company Limited ve Bank of China Insurance Company Limited, hem 100'e ait iştirakleri, hem de Banka'nın sigorta işini yürütmektedir. Tamamıyla sahip olunan bir yan kuruluşu olan Bank of China Group Investment Limited, Banka'nın doğrudan yatırım ve yatırım yönetimi işini üstlenmektedir. Kontrol edilen bir iştiraki olan Bank of China Investment Management Co., Ltd, Banka'nın fon yönetimi işletmesini yürütmektedir. BOC Havacılık A.Ş. Ltd., tamamı iştiraki olan ve Banka'nın uçak kiralama işini yürütmektedir.

Çin Bankası, yüz yıllık geçmişi boyunca "mükemmeli takip" ruhunu onayladı. Ulus, ruhunu, bütünlüğünü omurgasına bütünleştiren, reform ve yenilikçiliği ön planda tutan ve "ilk önce" ilkesini ilke edinen Banka, endüstride yaygın olarak kabul gören mükemmel bir marka imajını inşa etti. Müşteriler. Yeni tarihi fırsatlarla karşı karşıya kalan Banka, toplumsal sorumluluklarını yerine getirir, mükemmeliğe çalışır ve Çin Rüyası'na ve Çin ulusunun gTBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda "Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu"nu düzenleyen 9. maddesi görüşüldü.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin dokuzuncu maddesine 343 kabul, 137 ret oyu verildi.

Söz konusu maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

TBMM'nin üçte iki çoğunluğuyla Yüce Divana sevk

Rapor, Başkanlığa verildiği tarihten itibaren 13 gün içinde dağıtılacak, dağıtımından itibaren 10 gün içinde Genel Kurulda görüşülecek. TBMM üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alınabilecek. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanacak, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanacak.

Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı, seçim kararı alamayacak. Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen Cumhurbaşkanının görevi de sona erecek.

Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanacak.

"Devlet yönetimine bir otoban oluşturuyoruz"

Teklifin birinci turdaki 9. maddesi üzerinde MHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Celal Adan, Anayasa Komisyonunda MHP'nin önerilerinin dikkate alındığını belirterek, komisyon üyelerine teşekkür etti. Adan, "Türkiye'de iki yüzlü demokrasi anlayışı var. Buna öncülük yapanlar, kendilerini gözden geçirmeliler." diye konuştu.

HDP Grubu adına konuşan Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, anayasa teklifinin bir dayatma olduğunu ileri sürdü. Ertan, "HDP olarak bu sistem ilk dillendirildiğinden itibaren karşısındayız." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, teklif ile Cumhurbaşkanının yargılanması önüne kalkan konulduğunu öne sürerek, "Bu kadar uzun yazmanıza gerek yoktu, 'Cumhurbaşkanı yargılanamaz' deyin işin içinden çıkın." dedi.

AK Parti Grubu adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, anayasa yapmanın önemli olduğunu belirterek, halk tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı dahil yargı yolunu açtıklarına işaret eden Yazıcı, "Bu anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin kamu yönetimine, devlet yönetimine bir otoban oluşturuyoruz, hızlı, tempolu, güvenli yürüyüş sağlayacak bir otoban inşa ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmalar sırasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul salonuna geldi.çleşmesine katkıda bulunur.


AA