Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:12'de güncellendi)

İngiltere Başbakanı Tehresa May'in ülkesini Avrupa Birliği'nin ortak pazarından çıkarmaya hazırlanması ve ABD'de seçilmiş Başkan Donald Trump'ın diğer ülkelerin de bloktan kopabileceğini kaydetmesi finans piyasalarını hareketlendirdi. Bu gelişmeler sonucu sterlin değer kaybederken, hisse senetleri düştü ve altın yukarı yönde hareket etti.

Sterlin, Sunday Times'ın May'in göçü durdurma ve diğer ülkelerle ticaret anlaşmaları yapma karşılığında AB ile gümrüksüz ticaret ten çekilmeye hazır olduklarını söyleyeceği yolunca çıkan haberin ardından Ekim ayından bu yana ilk kez 1.20 doların altına indi. Banka hisseleri, Goldman Sachs Group Inc.'nin, volatil siyasete duyarlı riskleri işaret ederek, Royal Bank of Scotland Group Plc için tavsiyesini düşürmesinin ardından Avrupa hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. ABD'de tahvil piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

May ve Donald Trump'ın Avrupa'nın ekonpmik ve siyasi kurumnları hakkındaki sert yorumlarının ardından piyasalarda temkinli bir hava hakim. İngiliz hükümet yetkilileri, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, İngiltere liderinin Salı günü AB'den ayrılma konusunda yapacağı konuşma öncesi, Londra'da büyük bankalarla konuşaracak sterline yönelik hasarı azaltmaya çalışıyor. Diğer taraftan, Trump, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının, diğer ülkeleri de aynı yolu izlemeye teşvik edecek bir başarı olacağını söyledi. ABD'nin yeni başkanı, öte yandan, NATO'yu zamanı dolmuş bir kurum oalrak niteledi.

Londra'da Mizuho Bank Ltd. hedge fon satışları müdürü Neil Jones, "Piyasalar riskten kaçınma modunda işlem yapıyor," dedi ve "Tüm dünyada yatırımcılar ve şirketler, sert Brexit beklentisinden dolayı endişeli. Sterlin rallileri sınırlı ve zayıf, ancak düşüşler sert ve uzun süreli" şeklinde görüş bildirdi.

Para Birimleri

*Sterlin dolar karşısında 1.1986 ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1 değer kaybederek, New York saati ile 13:32'de 1.1986 seviyesine geldi. Sterlinin dolar karşısında beklenen volatilitesi May'in konuşması öncesi beş ayın en yükseğine çıktı. Gösterge 30 seviyesini aştı ve 2016'da bu seviyeyi yalnızca üç olay ile birlikte geçti; İngiltere'nin AB referandumu ve İngiltere Merkez Bankası'nın Temmuz ve Ağustos toplantıları.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek 1.0601 seviyesine indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 114.02 seviyesine çıktı ve Haziran ayından bu yana en uzun yükseliş serisini daha da uzattı.

*Türk Lirası yüzde 2.2 değer kaybetti. Lira, Merkez Bankası'nın likiditeyi sıkarak TL'ye değer kazandırmaya yönelik adımlar artmasının ardından Perşembe ve Cuma yüzde 3.7 yükselmişti.

Hisse Senetleri

*Stoxx europe 600 Endeksi yüzde 0.9 kadar geriledi. Bankalar ve araba üreticileri en kötü performansı sergileyenler oldu. 

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi kaydettiği en uzun art arda günlük kazançlarına son verdi. 

*Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 düştü. ABD'de hissse senedi piyasaları tatil nedeniyle kapalı.

Tahviller

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günü yedi baz puan tırmandıktan sonra beş baz puan düşerek yüzde 1.31'e indi.

*İtalya tahvilleri, DBRS Ltd.'nin ülke notunu BBB Yüksek'e düşürmesi, diğer bir deyişle ülke tahvillerinin Avrupa Merkez Bankası operasyonlarında kullanıldığında daha yüksek bir saç traşına tabi olacak olmasının ardından diğer Euro Bölgesi tahvillerine göre daha kötü performans gösterdi.

Emtia

*Altın yüzde 0.4 yükseldi ve geçen haftaki çıkışını ons başına 1,202.78 dolara yükseltti.

*Petrol yüzde 0.5 yükselerek varil başına 52.64 doalra çıktı.

(22:12'de güncellendi)