Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'e göre, üretimin kısılması anlaşmasına uyum ve küresel talepte artış görünümü sebebiyle OPEC, diğer petrol üreticileriyle üretimi kısma konusunda vardığı anlaşmayı uzatma ihtiyacı duymayabilir.

Al-Falih Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dhabi'de enerji konulu bir konuşmada, petrol piyasasının yılın ilk yarısının sonu itibariyle tekrar dengeleneceğini savundu. Al-Falih'e göre, talep yaz aylarında toparlanacak, ve OPEC piyasalarda arzın yeterli olduğundan emin olmak isteyecek.

Al-Falih Pazartesi günü yaptığı konuşmada, "(Anlaşmaya) uyum seviyesini görükçe ve talep beklentileri göz önüne alındığında, bunun gerekli olduğunu düşünmüyoruz. 2016'da yavaşça başlayan tekrar dengelenme ilk yarıda tam etki gösterecek. Tabii ki, Haziran'a kadar etki gösterebilecek bir çok değişken var, ve o gün tekrar değerlendirme yapabileceğiz" dedi.

Suudi Arabistan OPEC'in diğer üyeleriyle senede 2 kere gerçekleşen toplantıda Mayıs ayında Viyana'da buluşarak piyasayı ve grubun üretim politikasını değerlendirecek. OPEC üyesi ülkeler OPEC dışındaki anlaşmaya taraf diğer ülkelerle Ocak ayının sonunda Viyana'da buluşarak bu ülkelerin üretimi kısma anlaşmasına uyumlarını gözlemleyecek. OPEC'in anlaşmadaki amacı petrol stoklarını azaltıp fiyatları desteklemekti. Gösterge Brent petrol vadelileri Londra saatiyle 09:54'te varil başına 10 sent yükselişle 55.55 dolardan işlem görüyordu.