Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), mali teşvik taahüdünün ABD ekonomisi üzerinde ılımlı bir desteğinin olacağı varsayımı ile, bu hafta görevi devralacak seçilmiş ABD başkanı Donald Trump'ın politikalarına ilişkin temkinli bir tutum sergiledi.

Washington merkezli IMF, Pazartesi günü açıkladığı çeyrek dönemlik Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, yüzde 3.4 olan 2017 yılı küresel ekonomik büyüme tahminini değiştirmedi ve 2018 yılı için yüzde 3.6 olan büyüme tahminine de dokunmayarak Ekim ayındaki ile aynı tuttu.

Trump yönetiminin etkisi, küresel ekonominin karşı karşıya bulunduğu en büyük bilinmeyenlerden biri. Trump vergileri düşürmeyi ve altyapı harcamalarını artırmayı taahhüt ederken, Çin ve Meksika gibi ticaret ortaklarına gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu. Bu gibi cezalandırıcı tedbirlerin, misillemeyi tetiklemesi durumunda büyüme üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Trump'ın politika uygulamalarına ilişkin belirsizlikler, 20 Ocak'ta Washington'da görevi devralmasından sonra biraz azalacak.

IMF Başekonomisti Maurice Obstfeld, Pazartesi günkü basın toplantısında, "ABD ekonomi politikasına ilişkin yüksek seviyedeki belirsizlik, normalden daha fazla aşağı ve yukarı yönlü risk faktörleri aralığını işaret ediyor" dedi.