Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Salı günü Brexit planını açıklaması beklenirken, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin mal ve hizmetler için ortak pazarından ayrılmaya hazır olduğunu belirtebileceği ve AB bloğuyla yeni ticaret anlaşmaları arayışına girişeceği ifade ediliyor.

Bloomberg News'in konuyla ilgili bir kaynaktan edindiği bilgiye göre, Avrupa ile yakın ilişkilerin mümkün olduğunca sürmesi yönünde baskı yapan iş çevrelerine karşı, May Londra'daki konuşmasında İngiltere'nin ortak pazarı terketmeye hazırlandığını ve gümrük birliği anlaşmasının revize edileceğini belirtebilir. Başbakanlık ofisi tarafından alınan bilgilere göre, May'in AB ile "kısmi" ya da "ortaklık" şeklinde bir üyeliğe ya da İngiltere'yi "yarı içeride, yarı dışarıda bırakan herhangi bir şeye" ilgisi bulunmuyor.

Başbakanlık ofisinden edinilen belgelere göre, May, "Bağımsız, kendi kendini yönete, küresel Birleşik Krallık ve AB'deki dostlarımız ve müttefiklerimiz ile teni ve eşit bir ortaklık arayışındayız. Diğer ülkeler tarafından halihazırda kullanılan bir modeli benimsemek istemiyoruz" açıklamalarında bulunacak.

Ortak pazarın terkedilmesi bankalar için hayal kırıklığı yaratacak. Bankalar istihdam ve operasyonlarını Londra'dan diğer 27 AB üyesi ülkelerine kaydırmaya başlayabilir. Bu durum, Brexit sonrasında geçiş dönemi arayışındaki May üzerindeki baskıyı da artıracaktır.