Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın kurda yaşanan sert hareketler sonrası çeşitli önlemler almasının ardından piyasalar bugünkü toplantıya odaklandı. Genel görüş Merkez Bankası'nın faizlerde sınırlı da olsa artırıma gideceği yönünde.

"ÜST BANTTA DAHA YÜKSEK ARTIŞ OLABİLİR"

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan "Politika faizinde 50 baz puan civarında artış bekliyoruz, üst bantta biraz daha yüksek artış olabilir. Çünkü son dönemde MB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin koridorun üzerine, %9'un üzerine çıktığını görüyoruz. Üst bant %9.5-10 civarına çekilebilir" dedi. Doğan geç likiditesi penceresinde de faiz artışı olabileceğini belirtti.

Invest AZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın, "Merkez Bankası zaten yapmış olduğu uygulamalarla örtülü faiz artışı yaptı, ortalama faiz %9'ların üstüne çıktı. Yeni bir faiz artışı yapacaksa bu oranların üstünde olmalı ki kaydadeğer bir artış olsun" dedi.

"FAİZ ARTIŞI YAPSA BİLE SINIRLI OLUR"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy MB'nin resmi faizlerde önemli bir değişiklik yapmayabileceğini söyledi.

Aksoy yolladığı notta, "Bankanın uyguladığı likidite ve swap operasyonlarının etkisini görmek isteyeceği bu nedenle Salı günkü toplantıda faiz artışı yapmayabileceği, yapsa bile miktarı çok sınırlı tutabileceği görüşündeyiz..Belki %8.50 seviyesindeki gecelik borç verme faizinde 25-50 baz puan kadar. Tabi banka bugünlerde aktif olarak kullandığı %10 seviyesindeki geç likidite penceresi faiz oranında daha yüksek oranlı bir artış yapmayı da seçebilir." yorumunu yaptı.

"CÜZİ BİR ARTIRIM OLABİLİR"

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali ise faizde değilikiğe gidilmeyeceğini veya cüzi bir artırtım olabileceğini söyledi.

Kırali "Kısa vadede aldığı likidite tedbirlerinin sonuçlarını görmek, orta vadede ise iç talepteki toparlanmanın gücüne ilişkin daha net sonuçlar elde etmek isteyeceğinden, TCMB’nin bu toplantıda faizleri değiştirmeyeceğini veya piyasa beklentilerinin altında kalan cüzi bir artırım yapacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte, Türk Lirası’ndaki negatif ayrışmanın sona erdirilmesi için faiz koridorunun önemli ölçüde genişletilmesi gerektiğini, bu toplantıda ise TCMB’nin önümüzdeki dönemde daha sıkı bir duruş sergileyeceğine yönelik güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise AA'ya yaptığı değerlendirmede Merkez Bankasının son günlerde piyasadaki TL likiditeyi azaltan kararlar alarak ortalama fonlama maliyetini yüzde 9,09'a kadar çıkardığını ifade etti.

Bu seviyenin altında bulunan politika faizi ve faiz koridorunun üst bandının bu toplantıda yükselmesinin beklenebileceğini belirten Bürümcekçi, "Ayrıca bankaların kullanmaya zorlandığı Geç Likidite Penceresi faizi, TL'ye karşı alınan pozisyonları caydırma amaçlı olarak mevcut yüzde 10 seviyesinden daha belirgin yukarı çekilebilir." dedi.

BloombergHT anketine göre politika faizinde 50, üst bantta 150 baz puan artış bekleniyor. Geç likidite penceresinde de artış olması bekleniyor. Standard Chartered, TCMB'nin politika faizi ve üst bantta 100 baz puan artırıma gidebileceğini belirtiliyor.

Geçen ayki toplantıda, politika faizi % 8,00, faiz koridorunun üst bandı % 8,50, faiz koridorunun alt bandı %7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise %10,0 seviyesinde sabit bırakılmıştı.