Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakan adayı Steven Mnuchin, "aşırı güçlü doların" ABD ekonomisi üzerinde kısa vadeli olumsuz etkisinin olabileceğini söyledi.

Mnuchin, bir senatörün dolarda varsayımsal yüzde 25'lik yükselişin etkileri konusundaki sorusuna verdiği yazılı yanıtta, "Doların gücü tarihsel olarak ABD ekonomisinin gücü ve yatırımcıların ABD ile iş yapmaya olan inancı ile bağlantılı", dedi ve "Zaman zaman, aşırı güçlü doların ekonomi üzerinde olumsuz kısa vadeli etkileri olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un Pazartesi gün ulaştığı bu değerlendirmenin ardından, dolar altı haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Yorumlar, Mnuchin'in geçen hafta adaylık konuşması sırasında senatörlerden gelen sorulara verdiği yanıtlar arasında yer alıyor. Bu seansta, Mnuchin, güçlü doların uzun vadede önemli olduğunu, ancak doların şimdilerde "çok, çok güçlü" olduğunu söylemişti.

Başkan Donald Trump, bu ay Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, ABD para biriminin "çok güçlü" olduğunu söyleyerek, doların değer kazanmasına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Bu değerlendirme, ABD'de uzun süredir devam eden güçlü dolara destek politikasının tersine çevrilebileceği spekülasyonunu güçlendirdi.

Mnuchin, "Güçlenen dolar, doların satın alma gücünü artırır," dedi ve "Doların diğer para birimlerine akrşı değer kazanması ölçeğinde, bu diğer para birimleri ile fiyatlanan varlıklar dolar bazında daha ucuz hale gelecektir" şeklinde görüş bildirdi.